«Το έχω πει άπειρες φορές. Δεν χρειάζονται ανεξάρτητες αρχές. Το Σύνταγμα λέει πέντε, γιατί πρέπει να έχουμε 36; Εξηγήστε μου τον λόγο. Αν δεν θέλετε, θα τον εξηγήσουμε εμείς στον ελληνικό λαό για να καταλάβει πώς του κλέβουν τα χρήματα. Πρώτον, οι ανεξάρτητες αρχές υποκαθιστούν την κυβέρνηση που έχει ψηφιστεί. Δεύτερον, απασχολούνται σε αυτές χιλιάδες εργαζόμενοι και ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για τις αμοιβές τους».
Σύμφωνα με το λαϊκιστικό παραλήρημα του Κυριάκου Βελόπουλου προχθές από το βήμα της Βουλής, οι ανεξάρτητες αρχές είναι αχρείαστες. Kαι πρέπει να καταργηθούν. Είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στις ανεξάρτητες αρχές; Είναι σύμπτωση ότι έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «προφανώς φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγων σε μια ευαίσθητη περίοδο», ενώ έκανε λόγο και για «περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ»; Οχι άδικα, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχει κάποια υστερόβουλη στρατηγική ευτελισμού του κύρους των ανεξάρτητων αρχών και κάποια παρασκηνιακή συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνική Λύση.
Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. παρά τις αποκαλύψεις σε σχέση με τις υποκλοπές. Οι πολίτες ανησυχούν για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, για τα ζητήματα της ασφάλειας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτές τις προτεραιότητες θέτουν. Και πιστεύουν ότι η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί καλύτερη διαχείριση της οικονομίας και μεγαλύτερη σταθερότητα. Το ζήτημα των υποκλοπών προκαλεί ανησυχία, αλλά δεν βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των ψηφοφόρων, πλην ενός ποσοστού που προέρχεται από το Κέντρο, όμως στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχομένως δίνοντας για πρώτη φορά ψήφο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια αντίδραση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στα θεσμικά ατοπήματα, στις παλινωδίες. Σήμερα, παρακολουθώντας την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει για τις υποκλοπές, ανησυχούν βαθιά και ζητούν απαντήσεις. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πόσο είναι αυτό το ποσοστό και αν κρίνει την αυτοδυναμία, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο.
Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. για να τις κερδίσει και να μπορέσει να κυβερνήσει με κάποια άνεση δεν πρέπει να χάσει ούτε μία ψήφο από αυτήν τη δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να το καταφέρει όμως αυτό, χρειάζεται να σταματήσει το κρυφτό πίσω από δικαστικές γνωμοδοτήσεις και να δώσει καθαρές απαντήσεις.