90 χρόνια πριν στην «Κ»…29 – 1 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…29 – 1 – 1933

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΣΗ: Μετά μίαν ολονύκτιον ζωηροτάτην συζήτησιν επί των οικονομικών νομοσχεδίων, η Βουλή κατεψήφισε την Κυβέρνησιν Μπονκούρ [φωτ.] και ούτω δημιουργείται νέα κρίσις εν Γαλλία. Οι Σοσιαλισταί υπό τον κ. Μπλουμ δεν ηθέλησαν να εγκρίνουν τας νέας φορολογικάς επιβαρύνσεις και κατά συνέπειαν η ψηφοφορία υπήρξε δυσμενής διά την Κυβέρνησιν. Αλλ’ υπό τοιαύτας συνθήκας η λύσις της κρίσεως καθίσταται λίαν δυσχερής δεδομένου αφ’ ενός μεν ότι η ισοσκέλισις του γαλλικού προϋπολογισμού απαιτεί νέας θυσίας, αφ’ ετέρου δε ότι μέγα μέρος της Αριστεράς δεν στέργει εις αυτάς, άνευ δε της υποστηρίξεως της Αριστεράς δεν είνε δυνατόν να καταρτισθή βιώσιμος Κυβέρνησις, ως έχει σήμερον η σύνθεσις του γαλλικού κοινοβουλίου. Από την ευθυκρισίαν του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαρτάται ήδη η εξεύρεσις λύσεως ικανοποιούσης τα συμφέροντα του λαού, ο οποίος ήρχισεν ήδη, καίτοι εις μικροτέραν κλίμακα άλλων λαών, να δοκιμάζη τα δεινά της οικονομικής καχεξίας και ν’ ανησυχή διά την σταθερότητα του νομίσματός του.

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΡΟΙΑΣ: Η ζώνη η εκσκαφείσα υπό των Σλήμαν και Ντέρπφελδ εκάλυπτε τα δύο τρίτα περίπου της ομηρικής πόλεως και τα τέσσερα πέμπτα της δευτέρας πόλεως. Τι υπήρχε πέραν των παλαιοτέρων τειχών και πού ευρίσκετο η νεκρόπολις του άστεως δεν ήτο γνωστόν. Η αμερικανική όμως αποστολή εύρε μεταξύ των τειχών της ωχυρωμένης πόλεως δύο ζώνας, τας οποίας κανείς πρότερον δεν είχεν ερευνήσει. Η πρώτη ευρίσκετο εις το κέντρον της καλουμένης Δευτέρας πόλεως, και ακριβώς προς νότον του μεγάλου «Μεγάρου». Η εξέτασις της ζώνης αυτής, ιδίως από της απόψεως του σχηματισμού των διαφόρων εδαφικών στρωμάτων, κρίνεται ως έχουσα εξαιρετικήν σημασίαν διά τον ακριβέστερον καθορισμόν των χρονολογικών φάσεων του Τρωικού πολιτισμού, εν συγκρίσει προς άλλα ευρήματα εις άλλα μέρη του Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή