Εκστομίζοντας πυραύλους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αποκάλυψη του Μπόρις Τζόνσον ότι ο Πούτιν τον απείλησε, παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με πυραυλικό χτύπημα προκάλεσε αίσθηση και αποτροπιασμό διεθνώς.

«Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο θα πάρει μόνο ένα λεπτό», φέρεται να του είπε με τον γνωστό κυνικό τρόπο του. Και βέβαια, ο εκπρόσωπός του, Πεσκόφ, έσπευσε να το διαψεύσει, λέγοντας πως αν δεν πρόκειται για ψέμα του Τζόνσον, τότε ο Βρετανός δεν κατάλαβε τι του είπε ο ηγέτης του.

Γιατί όμως να πιστέψουμε τον εκπρόσωπο του Πούτιν; Μήπως είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ηγέτης και οι υφιστάμενοί του, όπως ο Μεντβέντεφ, η Ζαχάροβα κ.ά., εκτοξεύουν με μοναδική ευκολία ανατριχιαστικές απειλές περί χρήσης πυρηνικών όπλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αφανίσουν τον σύγχρονο πολιτισμό στον πλανήτη, ή μήπως δεν ψεύδονταν όλοι τους όταν χλεύαζαν τους δυτικούς, που προειδοποιούσαν ότι η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είναι θέμα ωρών;

Τόσο απλά: «Θα πάρει μόνο ένα λεπτό».

Το τι θα ακολουθήσει δεν δείχνει να τον νοιάζει, ίσως και να νομίζει μέσα σε παροξυσμό «μεγαλείου» ότι ο ίδιος και η χώρα του είναι στο απυρόβλητο και οι άλλοι θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Λες και δεν έχουν κι εκείνοι πυραύλους και πυρηνικά.

Αυτός, όμως, είναι ο αναδυόμενος αυταρχισμός που απειλεί σήμερα τις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης και τον τρόπο ζωής τους. Και δεν ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Πούτιν μόνο. Παρομοίως συμπεριφέρονται οι απανταχού νταήδες του δεσποτικού αναθεωρητισμού, τέτοια είναι η φύση των βάρβαρων καθεστώτων που έχουν εγκαθιδρύσει.

Αν αισθανθούν πως απειλείται η εξουσία τους, προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο στους, κατασκευασμένους συνήθως, «εχθρούς». Στο εσωτερικό φυλακίζουν και δολοφονούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, εκτός συνόρων απειλούν με καταστροφικά πλήγματα σε αμάχους και αφανισμούς μεγαλουπόλεων στη Δύση. Δεν περνάει μέρα που ο Ερντογάν να μη μας φοβερίζει ότι θα χτυπήσει με τον πολυδιαφημισμένο πύραυλό (του) Typhoon την Αθήνα!

Πυραύλους στην καρδιά του Ισραήλ, για να το αφανίσει από τον χάρτη, απειλεί να στείλει ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ την ώρα που η χώρα του συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, και το θεοκρατικό καθεστώς εμφανίζει ρωγμές.

Τρίζει τα δόντια όχι μόνο στους γείτονές του αλλά και στις ΗΠΑ, ότι θα τους καταστρέψει με βαλλιστικούς πυραύλους, ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ενδεχομένως όλα αυτά να φαντάζουν κούφιες απειλές, μέρος του εν εξελίξει ψυχολογικού πολέμου.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν κάποιος εξ αυτών παλαβώσει εντελώς και αποφασίσει να γκρεμίσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή