Η αφθονία σωτήρων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο κ. Μπόρις Τζόνσον παρουσιάσθηκε στα Ανάκτορα Μπάκιγχαμ για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως, μετά την περιφανή εκλογική του νίκη, τον Ιούλιο του 2019, εκείνη η μοναδική από πολλές απόψεις βασίλισσα της Βρετανίας, η Ελισάβετ Β΄, είπε χαμογελώντας: «αναρωτιέμαι, γιατί κανείς να θέλει να αναλάβει τη δουλειά;».

Οι συζητήσεις ενός πρωθυπουργού με τον φορέα του Στέμματος είναι απολύτως εμπιστευτικές. Αλλά ο κ. Τζόνσον είναι ιδιοσυγκρασιακός πολιτικός. Επιστρέφοντας στην πρωθυπουργική κατοικία αποκάλυψε τη συνομιλία που είχε με τη βασίλισσα. Κλίμα ευθυμίας επικράτησε για λίγο στη 10 Downing Street. Tην επομένη έγιναν κάποια σχόλια –ηπίως επικριτικά– για την «αδιακρισία» του κ. Τζόνσον και επέστρεψαν οι πάντες στην εργασία τους.

Εάν ρωτούσε, όμως, κάποιος τους ηγέτες μας, που μακελεύονται στην κυριολεξία ενόψει των εκλογών –άγνωστο ακόμη πότε θα διεξαχθούν–, η απάντηση στο ίδιο ερώτημα θα ήταν κοινή από όλους, «μα για τη σωτηρία της πατρίδος». Ευλογημένη όντως χώρα η Ελλάς.

Το πρώτο ιδιαίτερο στοιχείο των επικείμενων εκλογών είναι πως θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής. Η στήλη φυσικά δεν πρόκειται να αξιολογήσει εάν το εν λόγω σύστημα είναι όντως το καταλληλότερο.

Απλώς δεν θα ήταν σκόπιμο να λησμονεί κανείς ότι μετά την οικτρή χρεοκοπία της Ελλάδος το 2010, η απαιτούμενη προσαρμογή στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα είχε επιτευχθεί από δύο κυβερνήσεις συνασπισμού. Η πρώτη από την κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η Δημοκρατική Αριστερά ή στελέχη της συνεργάσθηκαν και με τις δύο κυβερνήσεις.

Το δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο των εκλογών είναι ότι διεξάγονται σε μια περίοδο οξυτάτης κρίσεως στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Πολεμική ατμόσφαιρα κυριαρχεί στο Αιγαίο. Μέγας ο ερεθισμός των πολιτών στις δύο χώρες, με καθεμία να επιρρίπτει τις ευθύνες στην αντίπαλο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο πόλεμος της Δύσεως με τη Ρωσία κλιμακώνεται επικίνδυνα. Η απόφαση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ να αποστείλουν προηγμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία και οι πιέσεις του Κιέβου για περαιτέρω ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη F-16 δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες από τη Μόσχα.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από την Αθήνα. Με δεδομένο ότι η Αγκυρα εντείνει την αντιπαράθεσή της με την Ουάσιγκτον, είναι αμφίβολο εάν ο κ. Μπλίνκεν μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προσεγγίσεως.

Πέραν τούτου, η κρίση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ μετά τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων ημερών του Ιανουαρίου ενδέχεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ευρύτερη. Το ίδιο ισχύει και με τις σχέσεις Ιερουσαλήμ και Τεχεράνης μετά την επίθεση σε στρατιωτικό στόχο στο Ιράν.

Η διάχυση της κρίσεως διευρύνεται και πιθανόν θα έχει διάρκεια. Και από μιαν άποψη το ερώτημα που έθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ στον κ. Τζόνσον ισχύει απολύτως και στη χώρα μας. Μόνον που οι σωτήρες αφθονούν στα μέρη μας. Ευτυχώς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή