90 χρόνια πριν στην «Κ»…5 – 2 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…5 – 2 – 1933

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΩΣ: Χαρακτήρα εμφυλίου σπαραγμού προσλαμβάνει ολονέν εντονώτερον ο προεκλογικός αγών εν Γερμανία. Αιματηραί συρράξεις γίνονται καθημερινώς εις όλα τα σημεία της χώρας με απωλείας σοβαρωτάτας εις νεκρούς και τραυματίας. Και η αντίθεσις των βλέψεων μεταξύ εθνικοσοσιαλιστών και κομμουνιστών, διαρκώς οξυνομένη, τείνη να φθάση εις τα έσχατα με την απειλουμένην συνεργασίαν Σοσιαλδημοκρατών και Κομμουνιστών, διά της οποίας ρίπτονται εις τα δεινά της κομμουνιστικής περιπέτειας τόσα εκατομμύρια συντηρητικών εργατών της Γερμανίας. Εάν φθάσουν εις το αποτέλεσμα τούτο αι μέχρι τούδε διεξαγόμεναι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών – Κομμουνιστών και επιτευχθεί ο καταρτισμός ενιαίου Μετώπου, τότε ο εκλογικός αγών εν Γερμανία αναποτρέπτως θα εξελιχθή εις επανάστασιν.

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ: Η οικογένεια του αποθανόντος προ ημερών Αγγλου συγγραφέως Τζων Γκαλουόρθυ ανεκοίνωσεν ότι ο νεκρός του μακαρίτου, συμφώνως προς επιθυμίαν του ιδίου, θα αποτεφρωθή, παρισταμένων εις την τελετήν αυτήν ελαχίστων μόνον οικείων του. Εις την διαθήκην του ο αποθανών συγγραφεύς χαρίζει το απονεμηθέν εις αυτόν τελευταίως βραβείον Νόμπελ [φωτ.], ανερχόμενον εις 6 περίπου εκατομμύρια δραχμών, εις την λέσχην Π.Ε.Ν. του Λονδίνου, της οποίας ήτο πρόεδρος.

ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οι κυβερνητικοί και εργατικοί αντιπρόσωποι [στη 16η σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας] υπεστήριξαν διά των ακολούθων επιχειρημάτων: 1) Ινα εξασφαλισθή εργασία εις μεγαλύτερον αριθμόν εργαζομένων. 2) Ινα δοθή εργασία εις τους νέους και τοις δοθή ούτω θέσις εν τη Κοινωνία, προς πρόληψιν της εκ της ανεργίας ανηθικότητος. 3) Ινα μη οι υπολογισμοί των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών δεν δύνανται να ανταποκριθούν εις τας απαραιτήτους ανάγκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή