Ο πόνος και η ματαιότητα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δράμα που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Τουρκία και στην πολύπαθη Συρία έχει απομακρύνει από την επικαιρότητα κάθε άλλο γεγονός. Εχει δε καταστήσει τα προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές της πατρίδας μας, λόγω της κακοκαιρίας, ανάξια σχολιασμού. Οταν μετριούνται οι νεκροί από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σε χιλιάδες, είναι προκλητικό να ασχολούμαστε με το αν έπρεπε να κλείσει ή όχι η Εθνική Οδός. Δείχνει απώλεια κάθε μέτρου.

Μέσα σε ενενήντα δευτερόλεπτα οι κάτοικοι των περιοχών που κτύπησε ο σεισμός είδαν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά. Διαπίστωσαν πως έχασαν οικεία πρόσωπα και τις περιουσίες τους μέσα στο καταχείμωνο, ανήμποροι, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, να αντιδράσουν. Περίμεναν με αγωνία πότε θα λήξει η δόνηση, χωρίς να γνωρίζουν, στον ελάχιστο χρόνο που διήρκεσε, αν και πότε θα επανέλθει. Και μάλιστα δεν γνώριζαν, όταν επανέλθει, αν θα ήταν ισχυρότερη ή ασθενέστερη από αυτή που έζησαν. Σε τέτοιες οριακές καταστάσεις ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πλήρη αδυναμία του μπροστά στη φύση και τη ματαιότητα των υλικών αγαθών που αγωνιζόταν μια ζωή να αποκτήσει. Μετά, στον απολογισμό της καταστροφής, διαπιστώνει την ασημαντότητα βασικών του επιλογών, μπροστά στον θάνατο οικείων συνανθρώπων του. Και το κυριότερο, δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για το δράμα του. Στον πόλεμο έχεις μπροστά σου τον εχθρό που τον θεωρείς υπαίτιο για ό,τι τραγικό σου έχει συμβεί. Εχεις κάπου να ξεσπάσεις, να εκτονωθείς. Σε ένα σεισμό σου λείπει ακόμα και αυτό το ύστατο σκαλοπάτι της παρηγοριάς. Να αποδώσεις σε κάποιον τη συμφορά που σε βρήκε και να ελαφρύνεις έτσι την ψυχή σου. Η μόνη παρηγοριά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη και ο χρόνος.

Ο σεισμός έρχεται ξαφνικά, κτυπά και φεύγει. Αυτή η μετακίνηση κάποιων πλακών στα βάθη της γης, σε περιοχές που η επιστήμη έχει καταγράψει, φέρνει στην επιφάνειά της άφατη δυστυχία.

Μυστήρια της φύσης για τον κοινό νου, απολύτως εξηγήσιμα φαινόμενα για τους επιστήμονες. Το ανεξήγητα τραγικό είναι πως στη σεισμόπληκτη περιοχή οι «τυχεροί» ήταν οι εξαθλιωμένοι που διαβιούσαν στις προσφυγικές σκηνές. Τυχεροί εντός εισαγωγικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή