Ο αληθινός πατριωτισμός και οι μικρόψυχοι

Ο αληθινός πατριωτισμός και οι μικρόψυχοι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και οι πραγματικοί πατριώτες. Οσοι δεν είναι λιπόψυχοι σαν κι εμάς τους υπόλοιπους που υποκύπτουμε στο συναισθηματικό βάρος του ανθρώπινου πόνου. Σημαιοφόροι του εθνικού φρονήματος, μας υπενθυμίζουν πως οι Τούρκοι είναι εχθροί μας και ως εκ τούτου θεωρούν άτοπη τη συμπαράσταση. Κάποιος έγραψε ότι ο Ιπποκράτης όταν του ζήτησαν οι Πέρσες να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν μια επιδημία, αρνήθηκε. Δεν θέλω να βοηθήσω ανθρώπους που θα στραφούν εναντίον της πατρίδας μου. Επειδή ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου θα σε πιστέψει αν του πεις ότι ο Σωκράτης και όχι ο Γαλιλαίος είπε το «Και όμως γυρίζει», θα με ενδιέφερε να μάθω πού το είπε αυτό ο Ιπποκράτης. Είναι τα προνόμια του όχλου που κυριαρχεί στο Διαδίκτυο – και όχι μόνον, εδώ που τα λέμε. Ως καλώς γνωρίζομεν, πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα αναπαράγουν τη νοοτροπία του. Αλλά ακόμη κι αν το είπε αυτό ο Ιπποκράτης, μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί ο υπερήφανος αυτός Ελλην πως την πολιτική την προσδιορίζουν οι ανάγκες της συγκυρίας; Ο ειλικρινής πατριωτισμός αναδεικνύεται στην αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης που έδειξε η Ελλάδα. Ναι, μερικές μόλις εβδομάδες πριν ο Ερντογάν απειλούσε πως θα έρθει νύχτα στην Ελλάδα και πως έχει πυραύλους ικανούς να πλήξουν την Αθήνα – την Αθήνα που δεν βομβαρδίστηκε ούτε στον Β΄ Παγκόσμιο. Η Ελλάδα τού έδειξε εμπράκτως πως αυτή μπορεί να πάει νύχτα στην Τουρκία όχι για να την απειλήσει με καταστροφή, αλλά για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την τραγωδία που ζει.

Αλλοι, εξίσου ευφυείς, αναρωτιούνται γιατί ανασύρουν μετά από τόσες ημέρες παιδιά από τα ερείπια; Μήπως για να μας συγκινήσουν; Δεν τους περνάει απ’ το μυαλό ότι ένα παιδί έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες επιβίωσης από έναν γέροντα. Δεν το λέει πουθενά αυτό ο Ιπποκράτης; Και η Συρία; Γιατί όλοι σπεύδουν στην Τουρκία και αφήνουν τη Συρία αβοήθητη; Μήπως γιατί η Συρία είχε κλειστά τα σύνορα και τα αεροδρόμια, και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούσε να φτάσει έως τις περιοχές που χτύπησε ο σεισμός; Οι Ιάπωνες λένε πως για τις καταστροφές που προκαλούν οι σεισμοί ευθύνονται οι άνθρωποι και όχι η φύση. Ο Ερντογάν που αξιοποίησε τον σεισμό του 1999 για να αναδειχθεί πολιτικά θα πληρώσει μεγάλο τίμημα για τον σεισμό του 2023. Οι τεράστιες οικοδομές που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα ανέδειξαν τη διαφθορά του καθεστώτος του, κυρίως τη σχέση του με τις μαφίες των κατασκευαστών, τον κύριο πυλώνα της ανάπτυξης. Θα επέκτεινα την ευθύνη απέναντι στις καταστροφές και σε όσους δεν θίγονται από τους σεισμούς. Ποιοι αισθάνονται την υποχρέωση να βοηθήσουν και ποιων η αλαζονεία επιδεικνύει τη μικροψυχία τους; Πνίγεσαι, αλλά επειδή μου χρωστάς δεν θα σε σώσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή