Εξορκίζοντας τα χειρότερα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογδόντα χρόνια από την επική μάχη του Στάλινγκραντ, το 1943, όταν οι Σοβιετικοί απώθησαν τους Γερμανούς από το Ανατολικό Μέτωπο, μετά τη μεγαλύτερη στην Ιστορία σύγκρουση αρμάτων μάχης, τα υπερσύγχρονα γερμανικά Leopard II θα αντιμετωπίσουν τα ρωσικά τανκς στην ίδια αφιλόξενη στέπα της Ουκρανίας.

Κάποιοι διερωτώνται εάν εκείνη η παλιά ιστορία θα επαναληφθεί το 2023. Για μία φορά ακόμη οι εχθροί της Μόσχας διαθέτουν τα καλύτερα γερμανικά άρματα μάχης, ενώ οι Ρώσοι υπερτερούν αριθμητικώς. Μόνο που στις ημέρες μας η Δύση με την οικονομική και τη στρατιωτική ισχύ της δεν υποστηρίζει τη Ρωσία αλλά την αντίπαλή της Ουκρανία.

Χρήσιμες οι ιστορικές αναφορές, βεβαίως, και οι εκτιμήσεις που προεξοφλούν την επικράτηση της Δύσεως στον πόλεμο με τη Ρωσία. Προς το παρόν, ωστόσο, κυριαρχεί περίσκεψη και υπολογισμός του κόστους και των συνεπειών που είχε τόσο για τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως για την Ευρώπη, η ριψοκίνδυνη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να ανατρέψει παντί τρόπω τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βεβαίως, η σύνοδος των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, χθες, επανέλαβε την πλήρη στήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά δεν ικανοποίησε το αίτημα του Κιέβου για την παροχή μαχητικών F-16. Διότι απλούστατα τα μέλη του Ατλαντικού Συμφώνου δεν επιθυμούν κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Σε μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς έχει εμπλακεί η Δύση με τη Μόσχα και αυτό είναι κάτι που προεξοφλεί διάρκεια και αυξανόμενη υπαγωγή των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον στους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, σε επίπεδο παγκόσμιο.

Από την άλλη πλευρά, εξάλλου ο κ. Πούτιν αξιοποιεί συμβολικώς την απόφαση αποστολής, στην Ουκρανία, γερμανικών αρμάτων μάχης –και επιπροσθέτως βρετανικών και αμερικανικών– για να σφυρηλατήσει πνεύμα Πατριωτικού Πολέμου, ανάλογο εκείνου πριν από ογδόντα χρόνια.

Κάποιοι θα επιχειρήσουν να βρουν αντιστοιχίες με τον «ψευδοπόλεμο» διαρκείας οκτώ μηνών έως ότου αρχικώς η Ευρώπη και τελικώς η υφήλιος οδηγηθούν στην καταστροφικότερη σύγκρουση όλων των εποχών, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά ας μην προεξοφλούμε τα χειρότερα, ει δυνατόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή