Υψηλοί συμβολισμοί σε κρίσιμη συγκυρία

Υψηλοί συμβολισμοί σε κρίσιμη συγκυρία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι του προέδρου Μπάιντεν στην Ουκρανία σχεδιαζόταν μήνες, αλλά αιφνιδίασε τους πάντες. Η μυστικότητα του σχεδιασμού έγινε κυρίως για λόγους ασφαλείας, αλλά είχε και ισχυρή επικοινωνιακή αξία – ιδιαίτερα στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος μεταβαίνει σε εμπόλεμη ζώνη χωρίς την παρουσία στο έδαφος αμερικανικού στρατού. Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε πάντως να ενημερώσει τη Ρωσία λίγες ώρες πριν από τη μετάβαση του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, ώστε να αποτρέψει ένα ατύχημα ή μία λάθος ερμηνεία της κινητικότητας στο έδαφος.

Από εκεί, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Η επίσκεψη έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή του πολέμου για τους αμυνόμενους Ουκρανούς, την ώρα που η κατάσταση στο μέτωπο είναι στάσιμη, αλλά με σκληρές συγκρούσεις και μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές. Γεγονός είναι ότι η Δύση παραμένει ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας – ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λάθος θεωρώντας ότι θα κλονίσει «τη δέσμευση της Δύσης στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Αλλά οι δυνάμεις των Ουκρανών δοκιμάζονται, και τα όπλα που ζητούν για να αποκτήσουν ποιοτικό πλεονέκτημα χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στο μέτωπο.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν δεν φαίνεται να βιάζεται – μάλιστα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ετοιμάζει και τρίτη επιστράτευση, ώστε να αξιοποιήσει το ένα εφόδιο που η Ρωσία έχει σε αφθονία, τους στρατεύσιμους άνδρες, στην αναμενόμενη εαρινή του επίθεση. Αντίθετα, τα πολεμοφόδια εξαντλούνται. Κι ενώ οι Δυτικοί συζητούν την παραγωγή περισσότερων πυρομαχικών για την Ουκρανία, οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ότι μία κινεζική αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία θα ήταν κόκκινη γραμμή για τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν απείλησε ότι αν η Δύση διαθέσει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα απαντήσει αντίστοιχα – όπως και αν οι ΗΠΑ δοκιμάσουν πρώτες πυρηνικά όπλα. Και η επιλογή του να αποσύρει τη Ρωσία από τη συμφωνία START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων δείχνει ότι οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία έχουν διαρραγεί πλήρως. Αλλά το πιο απρόβλεπτο στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι ο ρόλος της Κίνας.

Την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας. Μπορεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου Αμερικανοί και Κινέζοι να δήλωσαν ότι θέλουν να αποφύγουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά αν η Κίνα εισέλθει στον πόλεμο με την αποστολή πολεμικού υλικού στη Ρωσία, η Ουκρανία θα έχει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά ενός διαμεσολαβητικού πολέμου, όπως εκείνους που μαίνονταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Και όλα αυτά, στην καρδιά της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή