Εκλογές όπως παλιά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαρά του κ. Γιώργου Αυτιά είναι αυτή η προεκλογική περίοδος. Ο ειδικευμένος σε ρυθμίσεις, τροπολογίες κι άλλα ρουσφέτια δημοσιογράφος είχε το περασμένο Σάββατο (18.2.2023) έναν ολόκληρο βιντεότοιχο (video-wall) γεμάτο καλούδια της κυβέρνησης για τους πολίτες που θα πάνε στην κάλπη. «1.112.000 συνταξιούχοι παίρνουν 200-300 ευρώ. Κάρτα αγορών για 8.400.000 καταναλωτές. Επιστροφή ΕΦΚ – Αποζημιώσεις για τους αγρότες. Επίδομα 200 ευρώ σε υγειονομικούς – πυροσβέστες» κ.λπ., που είναι τόσο πολλά ώστε δεν αρκεί ένα video-wall να καταγραφούν. Χρειάζεται οικοδομικό τετράγωνο και μάλιστα σαν αυτά της Νέας Υόρκης, όχι σαν τα τσουρούτικα δικά μας.

Τους τελευταίους μήνες βρέχει τροπολογίες στη Βουλή. Χαρίζονται χρέη, οικόπεδα και επιδόματα. Οποιος υπουργός περνάει από τη Βουλή κάτι «βελτιώνει». Οι «βελτιώσεις» δεν γίνονται με συγκροτημένα νομοσχέδια, αλλά με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, μια αντισυνταγματική πρακτική που έχει πλέον καθιερωθεί. Ετσι, εκτός από τα πολλά «pass» (χάσαμε τον λογαριασμό) έχουμε ρυθμίσεις αυθαιρέτων· παλιά τέχνη κόσκινο κάθε κυβέρνησης που πάει σε εκλογές. Από την αρθρογραφία της «Καθημερινής» καταγράφουμε τα νεότερα: «Ρύθμιση παράτασης εκ των υστέρων της δυνατότητας δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων κατέθεσε η κυβέρνηση» (15.12.2022)· «Με τροπολογία αναστέλλεται για τρίτη φορά η κατεδάφιση οικημάτων αιγιαλού, παραλίας, δασών και ρεμάτων» (4.11.2022)· «Ξεκινάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες παράνομων κατοικιών μπορούν να τις δηλώσουν, με παράβολο 250 ευρώ» (4.10.2022)· «Παρατείνεται έως το τέλος του 2023 η προθεσμία που δόθηκε σε δήμους να νομιμοποιήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα ύδρευσης και άρδευσης σε δασικές εκτάσεις» (23.12.2022) κ.λπ.

Η πρακτική των ασχεδίαστων προεκλογικών μέτρων, εκτός από το απροσδιόριστο δημοσιονομικό αποτύπωμα, επιβαρύνει και το δαιδαλώδες της ελληνικής νομοθεσίας.

Φυσικά δεν είναι μόνον αυτά. Αναβάλλεται εκ νέου η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης στο κτηματολόγιο· μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και η μεταφορά του προσωπικού σε άλλες θέσεις (16.12.2022).

Εκτός από τους καλλιτέχνες (που πήραν μια απρόσμενη αύξηση όταν δουλεύουν σε μη καλλιτεχνικές εργασίες, συν μια περίεργη υπόσχεση να μπαίνουν στο τρίτο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ) προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο σπίτι», παρά την ακύρωση του διαγωνισμού από το ΣτΕ (16.1.2023). Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους δήμους που αφορούν τα έτη προ του 2013 (20.2.2023). Δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε ενστόλους (9.12.2022)· μειώνεται κατά δύο έτη ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας ως αξιωματικών των επιπυραγών και αντιπυράρχων, προκειμένου να προαχθούν στον επόμενο βαθμό ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων (7.2.2023). Μειωμένες εισφορές ΕΦΚΑ των αγροτών και όχι τις αυξημένες επαγγελματιών θα πληρώσουν φέτος όσοι ετεροεπαγγελματίες γεωργοί εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, ισχύος έως 500 KW (20.2.2023). Αυξάνεται η αποζημίωση των αξιολογητών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (8.2.2023) κ.λπ.

Χρειάζεται εγκυκλοπαίδεια για να καταγράψουμε τις «βελτιώσεις» – διευθετήσεις των τελευταίων μηνών. Για παράδειγμα: στις 12.2.2023 έφθασε η διαταγή του ΥΕΘΑ ότι κλείνουν τα κέντρα νεοσυλλέκτων στον Εβρο. Στις 18.2.2023 βγήκε η απόφαση αναστολής του κλεισίματος και μαζί ολόκληρου του επανασχεδιασμού των 23 Σημείων Υποδοχής Οπλιτών. Ετσι, φθάνουμε σε καταστάσεις προ του 2009. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα και η αντιπολίτευση λέει ότι δεν είναι αρκετά. Δεν είναι μόνο το απροσδιόριστο δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων. Είναι πως η πρακτική των ασχεδίαστων προεκλογικών μέτρων επιβαρύνει και το δαιδαλώδες της ελληνικής νομοθεσίας, κάτι που επίσης θα πληρώσουμε ακριβά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή