Σιωπή μπροστά στον πόνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγκρουση των τρένων με τους δεκάδες νεκρούς αποτελεί εθνική τραγωδία. Αυτές τις στιγμές του πένθους και του πόνου δεν έχουν νόημα οι πολιτικοί σχολιασμοί και οι αντιπαραθέσεις, όσο «καυτή» και αν είναι η πολιτική επικαιρότητα. Σιωπούμε για τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, καθώς τα πάντα δεν περιστρέφονται στον άξονα των πολιτικών γεγονότων. Θα ήταν εξάλλου και έλλειψη ευαισθησίας αν αγνοούσαμε τον ανθρώπινο πόνο και ιεραρχούσαμε πάνω από αυτόν τι έκανε ο ένας πολιτικός ηγέτης και τι έκανε ο άλλος.

Τέτοιες ώρες τι να πεις και τι να γράψεις! Η κακιά στιγμή; Το ανθρώπινο λάθος; Ή μήπως το πεπρωμένο; Αφού θρηνήσουμε τους νεκρούς, μετά με ψυχραιμία να εξετάσουν οι αρμόδιοι τι έφταιξε και ας το διορθώσουν για να μην επαναληφθεί μια παρόμοια τραγωδία. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, γονείς αγωνιούν για την τύχη των παιδιών τους, καθώς το τρένο αυτό είχε πολλούς φοιτητές, όπως σημειώνουν όλα τα ρεπορτάζ. Και μόνον αυτή η σκέψη παραλύει κάθε διάθεση για οτιδήποτε άλλο. Οι εξελίξεις ας περιμένουν και στο εθνικό πένθος θα συμμετάσχει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, χωρίς εξαιρέσεις.

Θυμάμαι πριν από είκοσι χρόνια ακριβώς, τον Απρίλιο του 2003, την άλλη τραγωδία στην ίδια περιοχή με 21 νεκρούς μαθητές που επέστρεφαν από μια σχολική εκδρομή και το πούλμαν που τους μετέφερε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ένα φορτηγό. Ενα ολόκληρο χωριό, το Μακροχώρι Ημαθίας, βυθίστηκε στο πένθος. Ανείπωτος ο πόνος. Πέρυσι το καλοκαίρι έβαλε τέρμα στη ζωή του ένας τριανταπεντάχρονος που ήταν τότε από τους επιβαίνοντες μαθητές στο μοιραίο πούλμαν. Ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό που έζησε.

Σήμερα, δεν γνωρίζουμε τι θα μείνει στην ψυχή όσων διασώθηκαν από την προχθεσινή τραγωδία. Φαντάζομαι την κόλαση που βίωσαν μέσα στη νύκτα και πόσο θα επηρεάσει αυτό την υπόλοιπη ζωή τους. Γι’ αυτούς που θρηνούν τους νεκρούς τους το γνωρίζουμε. Πόνος και μόνον πόνος για την απώλειά τους.

Για εμάς τους παρατηρητές γίνεται κατανοητό, για μια ακόμη φορά, πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει την κανονικότητα από την τραγωδία. Σε μια στιγμή αλλάζουν τα πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή