Χουλιαράκης ή Πολάκης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα επηρεασθεί η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση Πολάκη; Θα πληγεί ή θα ωφεληθεί πολιτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Οι απαντήσεις δεν είναι απλές ούτε εύκολες.

Στην πρώτη φάση θα υπάρξει κόστος από τους κραδασμούς, την εικόνα εσωκομματικής αναταραχής, την αναπόφευκτη διαίρεση στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπερέβη τα εσκαμμένα και βλάπτει την παράταξη και εκείνων που θεωρούν υπερβολή και λάθος την καρατόμησή του.

Στην πορεία θα κριθεί πολιτικά η στάση όλων, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του κόμματος για το αν έπραξε σωστά ή όχι με την απόφαση για διαγραφή (από τα ψηφοδέλτια ή το κόμμα;) του κ. Πολάκη.

Με δεδομένη τη στρατηγική επιλογή που φαίνεται πως έχει κάνει ο κ. Τσίπρας υιοθετώντας καθησυχαστική ρητορική –«ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να χτίσει»–, μάλλον δεν είχε περιθώρια διαφορετικής αντίδρασης.

Οι παρεμβάσεις Πολάκη, που συχνά περιλαμβάνουν απειλές, ουσιαστικά ακυρώνουν την απόπειρα που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα ο τέως πρωθυπουργός να εκπέμψει ωρίμανση και θεσμικότητα και να μετακινήσει το κόμμα του στο ιδεολογικό φάσμα της Κεντροαριστεράς.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις, η υπόθεση Πολάκη μπορεί να προκαλέσει έναν εσωκομματικό διχασμό με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Εάν και σε ποιο βαθμό επιτυγχάνει αυτόν τον αναπροσανατολισμό, μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι πως η γενικότερη συμπεριφορά του κ. Πολάκη, όχι μόνο η πρόσφατη ανάρτησή του, δεν υπηρετούσε ούτε την ιδεολογική διεύρυνση ούτε την επικοινωνιακή στρατηγική. Ο λόγος του ικανοποιούσε ένα περιορισμένο ακροατήριο, αλλά απωθούσε ένα πολύ ευρύτερο.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό και με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές, η υπόθεση Πολάκη μπορεί να προκαλέσει έναν εσωκομματικό διχασμό με μόνιμα χαρακτηριστικά, ακόμη και αν δεν φθάσουμε στο απίθανο ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον βουλευτή Χανίων.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η προσέγγιση, μέσω μιας κίνησης ισχυρού συμβολισμού, των αναποφάσιστων και απογοητευμένων ψηφοφόρων που παρακολουθούν και αξιολογούν.

Και αυτό τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να πείσει ότι αποτελεί σοβαρή εναλλακτική διακυβέρνησης, αφήγημα που δεν υπηρετεί η συνύπαρξη με τον κ. Πολάκη, αλλά η αξιοποίηση και προβολή σοβαρών στελεχών όπως αυτά που συνόδευσαν τον κ. Τσίπρα στην πρόσφατη πολύωρη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – μεταξύ αυτών και του πρώην αν. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος είναι σήμερα οικονομικός σύμβουλος στην ΤτΕ και συνεργάζεται –δεν απειλεί– με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ενδεχόμενο κόστος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση Πολάκη, θα φανεί άμεσα. Αντίθετα, το όποιο όφελος προς τον χώρο του Κέντρου θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει μέχρι τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή