Οι «βάρδιες» και το πένθος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσωπα έχουν συναισθήματα, όχι όμως οι θεσμοί. Γι’ αυτό δεν κλαίνε, ούτε γελούν – λειτουργούν με επαγγελματισμό και οργάνωση. Γι’ αυτό και ο πολίτης ελπίζει πως οι θεσμοί και οι κρατικές δομές σε μία χώρα πράττουν ό,τι απαραίτητο για να προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε στην Ελλάδα;

Το βράδυ της Τρίτης δύο τρένα –ένα επιβατικό και μία εμπορική αμαξοστοιχία– με συνολικά 354 επιβαίνοντες βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση. Η εθνική τραγωδία –περί τους 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται– ανέδειξε για μία ακόμη φορά σημαντικά ερωτήματα για τον συντονισμό των αρμοδίων την ώρα του δυστυχήματος και τη χειροκίνητη –την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης– λειτουργία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό καθώς η δικαιοσύνη δεν έχει φάρμακο στα όσα μας ταλανίζουν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Τα κονδύλια για την ασφάλεια των υποδομών και την εκπαίδευση του προσωπικού δεν πρέπει να λογίζονται ως δημοσιονομικό κόστος καθώς έχουν στόχο την πρόληψη για αποτροπή δυστυχημάτων. Η πολιτική ευθύνη ξεκινάει να υπάρχει όταν οι υποδομές και ο συντονισμός του προσωπικού δεν μπορούν να αποτρέψουν τα, αναπόφευκτα, ανθρώπινα λάθη. Μπορούμε να ζητήσουμε καλύτερες υπηρεσίες από τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, τον οποίο εμείς –εμμέσως ή ευθέως– συγκροτούμε και άρα διαμορφώνουμε τα χαρακτηριστικά του –τις παθογένειές του και τα προτερήματά του– κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν; Εντέλει μας αξίζουν οι ανεύθυνοι πολιτικοί, τα ανεπαρκή κρατικά στελέχη και υπάλληλοι; Μήπως η περιπτωσιολογική ανάδειξη των φωτεινών παραδειγμάτων (κρατικών λειτουργών, πολιτικών) λειτουργεί ως υπνωτικό για το υπόλοιπο σαθρό περίβλημα, που «επιτρέπει» στην εξαίρεση να λάμπει αλλά εξακολουθεί κυριαρχικά να είναι ο κανόνας;

Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Χθες, εκατοντάδες πολίτες σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στην έκτακτη αιμοδοσία που οργάνωσαν τα νοσοκομεία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η ελληνική κοινωνία πενθεί τους χαμένους συμπολίτες της. Η χρόνια ανικανότητα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού σε αφήνει άναυδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή