90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 7-3-1933

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑΒΟΛΗ: Τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν ότι ο γερμανικός λαός ενέκρινε την απόφαση του Προέδρου του Ράιχ περί σχηματισμού κυβερνήσεως Χίτλερ, δεδομένου ότι κατά μεγάλην πλειοψηφίαν εψήφισν υπέρ αυτού. Οι Γερμανοί εκλογείς απεφάνθησαν υπέρ του Ενιαίου Εθνικού Μετώπου, το οποίον αντιπροσωπεύει το σημερινόν καθεστώς. Σημαντική λεπτομέρεια των εκλογών είναι ότι διά πρώτην φοράν από της εποχής του Βίσμαρκ το κόμμα του Κέντρου έπαυσε να αποτελή την κλείδα της εσωτερικής πολιτικής καταστάσεως εκ μόνου του γεγονότος ότι ο σχηματισμός κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέστη δυνατός υπό μόνων των κομμάτων της δεξιάς, άνευ της συμμετοχής του Κέντρου. Αι πρόοδοι του εθνικού μετώπου ιδίως εις την Γερμανίαν αποδεικνύουν μίαν ριζικήν μεταβολήν εις τας αντιλήψεις των κατοίκων των περιοχών αυτών.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ: Την 5ην π.μ., μετά προηγηθείσαν συνεννόησιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδέχθη τους κ.κ. Τσαλδάρην και Βενιζέλον, διά την εξεύρεσιν λύσεως της ανωμαλίας. Κατά την διεξαχθείσαν ζωηροτάτην συνομιλίαν, ο κ. Τσαλδάρης ετόνισεν ότι ο λαός δικαίως δυσφορεί διότι την επομένην των εκλογών εξ υπαιτιότητος της αποδοκιμασθείσης [στις εκλογές της 5ης Μαρτίου] κυβερνήσεως κατελύθη η έννομος τάξις και παρεδόθη η χώρα εις την αναρχίαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή