Από το Μάτι έως τα Τέμπη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ήταν ολέθριο να προστεθεί στην τραγωδία των Τεμπών, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, το αίσθημα της ατιμωρησίας για ένα τόσο βαρύ έγκλημα, που πατάει πάνω στην παντελή έλλειψη κουλτούρας ευθύνης που διατρέχει τη συμπεριφορά πολλών από το πολιτικό προσωπικό, ενώ είναι εμπεδωμένη σε μεγάλο ποσοστό του κοινωνικού σώματος.

Η Δικαιοσύνη, που έχει από τον θεσμικό της ρόλο την αρμοδιότητα να αποδώσει ευθύνες, οφείλει να κινηθεί άμεσα και σε πολλά επίπεδα για να μην επαναληφθεί και στην τραγωδία των Τεμπών η ιστορία με τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου ακόμη παιδεύονται στη δίκη για να γλιτώσουν την παραγραφή, που θα σβήσει και τις λίγες ευθύνες που τελικά αποδόθηκαν.

Η δικαστική διερεύνηση για το Μάτι, που συμπλήρωσε πέντε περίπου χρόνια, ώσπου να φθάσει η υπόθεση στο εδώλιο με κατηγορουμένους όσους τελικά παραπέμφθηκαν για πλημμελήματα, είναι ακόμη νωπή και οι ιθύνοντες, σε κυβέρνηση και κυρίως στη Δικαιοσύνη, έχουν υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρξει η ίδια θεσμική προσβολή και για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι δικαστικές έρευνες που ήδη έχουν ξεκινήσει, είναι αυτονόητο ότι οφείλουν –το ζήτησε άλλωστε και ο πρωθυπουργός– εκτός από την απόδοση ευθυνών στον σταθμάρχη, που προκάλεσε με τα εγκληματικά του λάθη την τραγωδία και σε εκείνους που του εμπιστεύθηκαν, παρά την απειρία του, ένα τόσο νευραλγικό πόστο, να κινηθούν στην πραγματική απόδοση ευθυνών σε εκείνους που χρόνια δεν προχώρησαν τα μέτρα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου. Σε εκείνους που είχαν την ευθύνη να προχωρήσουν συμβάσεις και να υλοποιηθούν τα έργα, αλλά πέταξαν κρατικό και κοινοτικό χρήμα, αφήνοντας τις συμβάσεις στα συρτάρια και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την ανάγκη οι πολίτες να έχουν και να απολαμβάνουν την τρίτη δεκαετία του 2000 ένα σύγχρονο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αν δεν πέσουν κεφάλια, πέρα από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, αν δεν εκκαθαριστεί με όρους ανεξάρτητης έρευνας η υπόθεση με το τρένο, η κοινωνία θα ποτιστεί για μια ακόμη φορά με το δηλητήριο της απαξίωσης της πολιτικής και των θεσμών, που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αντισυστημικές προσεγγίσεις έξω από το πλαίσιο της δημοκρατίας.

Οι σκεπτόμενοι πολίτες αξιώνουν επιτέλους σοβαρότητα και ενεργοποίηση των θεσμών για να πειστούν πως είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, όχι μόνον στα λόγια, αλλά στην πραγματικότητα. Με θεσμούς και σεβασμό στον πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή