Η αβεβαιότητα προ των πυλών;

Η αβεβαιότητα προ των πυλών;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο κλίμα του πένθους και του θυμού για το τραγικό δυστύχημα ήταν φυσιολογικό να περάσουν απαρατήρητες οι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Ανακοινώθηκε πως η ανεργία κατέβηκε στο 10,8%, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το 2009. Μάθαμε επίσης πως ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε έτι περαιτέρω, πέφτοντας στο 6,5%, αποτελώντας την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε προχθές, όταν έγινε γνωστό πως η ανάπτυξη το 2022 ανήλθε στο 5,9%.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ενθαρρυντικά μηνύματα για την εθνική οικονομία, τα οποία μέσα σε ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα, θα προβάλλονταν και κυρίως θα αξιολογούνταν αναλόγως. Η συγκυρία όμως πνίγει τέτοιες ειδήσεις, καθώς η μνήμη της τραγωδίας των Τεμπών είναι νωπή. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι παραπάνω θετικές επιδόσεις υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στην οικονομία.

Επειδή αυτή η στήλη δεν είναι οικονομική, ας δούμε το πολιτικό διά ταύτα που κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Πρωτίστως, επιτεύχθηκαν μέσα σε καθεστώς πολιτικής σταθερότητας και με δεδομένη την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του πρωθυπουργού.

Αν το πολιτικό τοπίο αλλάξει λόγω του δυστυχήματος, τότε εικάζω ότι θα αλλάξει και το οικονομικό τοπίο. Η πολιτική αστάθεια, πολύ δε περισσότερο η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα που θέτουν εμπόδια στο επιχειρείν, δεν θα αφήσει αδιάφορους τους επενδυτές. Η πατρίδα μας έχει πληρώσει ακριβά τις συνέπειες που είχε στην οικονομία η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.

Από την άλλη πλευρά το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν και πότε θα αλλάξει την ατζέντα, η οποία σήμερα είναι σαφώς αρνητική γι’ αυτήν, δικαίως ή αδίκως. Πότε θα μπορέσει να απευθυνθεί στον νηφάλιο πολίτη και να του παραθέσει με στοιχεία –όπως αυτά που προανέφερα– τα επιτεύγματά της. Να τον πείσει πως μπροστά στην κάλπη οφείλει να συνεκτιμήσει συνολικά το έργο της και τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχθηκε. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, επικοινωνιακά έχει χαθεί το παιχνίδι και είναι άγνωστο αν και πότε ο θυμός θα καταλαγιάσει. Η κυβέρνηση παίζει με τον χρόνο και τον εαυτό της. Πάντως, το έργο της υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή