Βατικανό καλεί Λονδίνο;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία θραύσµατα του Παρθενώνα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής από το Βατικανό μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών και της υπογραφής των πρωτοκόλλων παράδοσης – παραλαβής από τα μουσεία του ιταλικού κρατιδίου και την ελληνική αντιπροσωπεία. Τα θραύσματα, δύο κεφαλές ανδρών και μία κεφαλή αλόγου, θα βρουν τις θέσεις τους στο μνημείο των 2.500 ετών ύστερα από δύο αιώνες αναμονής στα μουσεία του Βατικανού. Στα τέλη Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 24 του μηνός θα αποδοθούν στο κοινό σε μια σεμνή, υποθέτω, τελετή, που θα αρμόζει στο πνεύμα των ημερών και στο βαρύ, συλλογικό, πένθος της κοινωνίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Τα θραύσματα που επιστρέφουν από το Βατικανό θα προσγειωθούν στην Αθήνα με ένα ερώτημα: Μπορεί η ευγενική χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου να αποτελέσει μοχλό πίεσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο; Η αυθόρμητη απάντηση θα ήταν ναι· από τη στιγμή που γίνεται μια κίνηση επαναπατρισμού, σε συνέχεια της επιστροφής του θραύσματος Fagan επίσης από την Ιταλία (και το Μουσείο Αντονίνο Σαλίνας του Παλέρμο), είναι αναμενόμενο ότι αυτή θα προκαλέσει «αναταράξεις», που θα φτάσουν μέχρι το Λονδίνο. Αλλά μέχρι εκεί. Τα θραύσματα θα αποτελέσουν μία ακόμη ψηφίδα στο επιχείρημα της επανένωσης των αρχιτεκτονικών μελών του Παρθενώνα στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, στο επιχείρημα δηλαδή που βλέπει τον Παρθενώνα ως αρχιτεκτονικό σύνολο του οποίου τα κομμάτια βρίσκονται σε πολλά μουσεία του κόσμου πλην του Βρετανικού.

Εκεί όμως, στα υπόλοιπα μουσεία που έχουν κομμάτια του Παρθενώνα στις συλλογές τους, η παπική χειρονομία θα κάνει τη διαφορά. Οι διευθυντές τους θα έχουν προσέξει ότι η «κλίμακα» ανεβαίνει. Τα πρώτα παρθενώνεια θραύσματα περιήλθαν στο Μουσείο της Ακρόπολης από το δικό μας Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολούθησε το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Παλέρμο και τώρα τα μουσεία του Βατικανού. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, κομμάτια του γλυπτού διάκοσμου βρίσκονται σε μουσεία της Γερμανίας, της Δανίας, της Αυστρίας και στη Γαλλία. Από το γερμανικό πανεπιστημιακό μουσείο του Βίρτσμπουργκ μέχρι το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης και από το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη μέχρι το μουσείο του Λούβρου και το μουσείο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Αν υπάρχει εδώ μια στρατηγική που κινείται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου –που προς το παρόν έχουν «παγώσει» λόγω των συνθηκών– η λογική λέει ότι η επόμενη πόρτα που θα χτυπήσει η ελληνική πλευρά θα βρίσκεται σε ένα από τα παραπάνω μουσεία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια πόρτα, και εάν θα ανοίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή