90 χρόνια πριν στην «Κ»…12 – 3 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…12 – 3 – 1933

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΕΧΩΛ: […] Τοιουτοτρόπως, τρεις εκ των τεσσάρων επαρχιών της Μαντζουρίας ευρίσκοντο πλέον εις χείρας των [Ιαπώνων]: το Μούκδεν, η Κιρίν, η Χεϊλούγκ-Κιντούγκ. Απέμενεν η Γιεχώλ να κατακτηθή, διά να προκηρυχθή η κυβέρνησις του Μαντσουκουό, αλλ’ ο καιρός επείγε διότι η ΚΤΕ, υποκινηθείσα από την Αμερικήν, ωργάνωνε την αποστολήν ειδικής επιτροπής εις την Απω Ανατολήν διά να μελετήση την σινοϊαπωνικήν διαφοράν. […] Αλλ’ η απομεμακρυσμένη αύτη επίδειξις της ΚΤΕ η υποκινηθείσα από την Αμερικήν, αι πείσμονες συζητήσεις τας οποίας προεκάλεσεν εν Γενεύη, η έντονος προπαγάνδα των Κινέζων, η οργάνωσις τοπικών εξεγέρσεων, όλα αυτά συνετέλεσαν εις το να εμποδίσουν τους Ιάπωνας να πραγματοποιήσουν εν τω συνόλω του το μέγα πρόγραμμά των. Πράγματι, υπελείπετο η κατάληψις της Γιεχώλ, της τετάρτης και τελευταίας επαρχίας της Μαντζουρίας, την οποίαν οι Ιάπωνες δεν κατώρθωσαν να πραγματοποιήσουν το 1932.

ΤΥΧΗ: Αφού εν αρχή έπλεξε το εγκώμιον του Προέδρου Χίντεμπουργκ, ο Χίτλερ εξέφρασε την χαράν του διά την νίκην της παρελθούσης Κυριακής, ήτις, ως είπε, μετέβαλε την τύχην της Γερμανίας διά παντός. Το έθνος –εσυνέχισεν– αγρυπνεί και θα το οδηγήσωμεν προς την ευημερίαν διά της χρησιμοποιήσεως όλων των ενεργειών του.

ΒΙΛΛΥ ΦΡΙΤΣ: Επί τέλους εκπληρούται εν όνειρον των Ατθίδων. Ερχεται ο Βίλλυ Φριτς! Θα ιδούν εκ του φυσικού τον άνθρωπον αυτόν, την σκιάν και την φωνήν του οποίου ελάτρευσαν επί τόσον καιρόν εις την οθόνην. Μετά τον Γκούσταβ Φραίλιχ, την Ντίτα Πάρλο, την Γκίτα Αλμπυρ, θα έχουν τώρα την ευτυχίαν να τους μειδιάση και ο Βίλλυ Φριτς. Πράγματι, χθες ελήφθη τηλεγράφημα της Ούφα εκ Βερολίνου, δι’ ου αναγγέλλεται ότι παρεκάμφθησαν όλαι αι δυσχέρειαι και ο Βίλλυ Φριτς θα ευρίσκεται την Τετάρτην εις τας Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή