Η ιερή αγανάκτηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 28/2 έγινε η σύγκρουση των τρένων στα Τέµπη, που οφείλεται σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος», που σηµαίνει στην ακαταλληλότητα υπαλλήλων, στο ρουσφέτι της τοποθέτησής τους σε θέση καλοπληρωµένη, στην ασυνεννοησία, στην αδιαφορία, στη διαφθορά, στην κοπάνα, στο µπλάνκο. ∆ηλαδή σε πράγµατα της καθηµερινότητάς µας. Οι πρώτες εκδηλώσεις συµπαράστασης στα τραγικά θύµατα, όπως η µαζική αιµοδοσία και η συµπαράσταση γιατρών, αστυνοµίας, διασωστών, ήταν αυθόρµητες. Και γι’ αυτό ελπιδοφόρες. Πολλές όµως από τις επόµενες είχαν άρωµα «ιερής αγανάκτησης» στα πρότυπα των «αγανακτισµένων» του 2011 ή της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. ∆ιαδηλώσεις, απεργίες, συναυλίες, ταλαιπωρίες, συκοφαντίες, ύβρεις. Ακόµη συνεχίζονται. Αύριο θα υποστούµε γενική απεργία που θυµήθηκαν οι ΓΣΕΕ – Α∆Ε∆Υ µε το τζούφιο αίτηµα «απόδοση ευθυνών», την οποία όµως ουδείς αρνήθηκε. Τούτες δεν ήταν αυθόρµητες. Ηταν οργανωµένες – µερικές µε στρατιωτική πειθαρχία. Εκµεταλλεύτηκαν τα ποικιλόµορφα συναισθήµατα των νέων για να φθείρουν την κυβέρνηση. Ετσι, συγκέντρωσαν πολύ κόσµο (κατά Λένιν χρήσιµους ηλίθιους), που όµως δεν είναι οπαδοί τους.

Τότε ο πρωθυπουργός θορυβήθηκε. Προσχώρησε και αυτός στην ιερή αγανάκτηση, άνοιξε το πουγκί και μοίρασε συντάξεις, διαγραφές τραπεζικών χρεών, διορισμούς στο Δημόσιο (αχ, αυτό το Δημόσιο-καταβόθρα) κ.ά. Την ίδια παραδοσιακή τακτική είχε ακολουθήσει το 2007 –κατά τον τ. υφυπουργό Πέτρο Δούκα– η κυβέρνηση Καραμανλή για τους 84 νεκρούς της φωτιάς στην Ηλεία: «Κατεβήκαμε με τσάντες, αποζημιώσαμε κόσμο και κερδίσαμε το παιχνίδι».

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην απαίτηση της μη υποψηφιότητας του τέως υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Με ιερή αγανάκτηση καταγγέλλει υποκριτικά την υποκρισία, την ώρα που οι ίδιοι κατεβάζουν υποψήφιο τον Ν. Παππά, καταδικασμένο ομόφωνα για παράβαση υπουργικού καθήκοντος.

Οι τακτικές των δύο κομμάτων μοιάζουν στο ότι αντιμετωπίζουν λαϊκίστικα τους πολίτες. Το αποτέλεσμα το είδαμε στις δημοσκοπήσεις: η Ν.Δ. κατεβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνουν. Ανεβαίνουν τα μικρά ακραία «αντισυστημικά» κόμματα. Ο λαϊκισμός της «ιερής αγανάκτησης» ενισχύει την αντίληψη ότι όλοι οι συστημικοί πολιτικοί είναι εγκληματίες. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για τους αντισυστημικούς τσαρλατάνους. Κάτι τέρατα σαν τη Χρυσή Αυγή, μέσα από εκδηλώσεις ιερής αγανάκτησης ανδρώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή