Κοπτορραπτική στο περιβάλλον

Κοπτορραπτική στο περιβάλλον

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το πολυνοµοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος οι αντιδράσεις είναι πολλές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και εντός της Νέας Δημοκρατίας. Παρασκηνιακά, βουλευτές της κυβέρνησης παραδέχονται ότι έχει πολλές προβληματικές διατάξεις και αρκετές «φωτογραφικές», ωστόσο αυτά δεν τα λένε δημοσίως, γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το κόμμα οφείλει να παρουσιάζεται ενωμένο. Πάντως, υπάρχει γκρίνια και ασκείται πίεση, ευτυχώς, μήπως και αποσυρθούν οι πλέον περίεργες διατάξεις καθώς το νομοθέτημα έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να μη συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος και «η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον». Ας το δούμε και στην πράξη.

Να μείνουμε, όμως, λίγο και στο «πολιτιστικό περιβάλλον», για την προστασία του οποίου είναι υπεύθυνοι οι αρχαιολόγοι. Ενας σοφός συνάδελφος έλεγε ότι «η αρχαιολογία είναι ιδέα, μεράκι, ψώνιο ή “πετριά”. Σε τρυφερή ηλικία τη δέχεσαι (εξ ουρανού την “πετριά”) και μετά δεν μπορείς να απαλλαγείς». Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εκτός από την «πετριά» που κατά ομολογία των συναδέλφων του δέχθηκε μικρός και από τότε παραμένει προσηλωμένος στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, έφαγε στο κεφάλι και μια γερή από κάποιον «μπράβο» στην υπηρεσία επιχειρηματία της Μυκόνου, που θεωρεί το νησί τσιφλίκι του.

Ευλόγως, θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχει ένα προβληματικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον άτυχο αρχαιολόγο. Kαι πράγματι δεν έχει άμεση σχέση. Υπάρχουν, όμως, και οι υπόγειες, αδιόρατες συνδέσεις· αν ανοίξουμε το πλάνο μας θα τις δούμε. «Οι αυθαιρεσίες πάντοτε βρίσκονται σε αναλογία με την ανοχή της πολιτείας», έλεγε στην «Κ» ο αρχαιολόγος της Μυκόνου, Μ. Ψαρρός, μετά την επίθεση που δέχθηκε. «Από τη στιγμή που έχεις τον νόμο 4495, που σου επιτρέπει να “τακτοποιείς” πολεοδομικές παρανομίες, κάνεις παραβάσεις γιατί ξέρεις ότι μετά μπορείς να τις “τακτοποιήσεις”». Αναλόγως η κυβέρνηση έχει εδώ και δύο χρόνια αναστείλει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς, με πρόσχημα την πανδημία.

Είναι, λοιπόν, αυτά τα μικρά και μεγάλα παραθυράκια σε νομοσχέδια και αποφάσεις της πολιτείας, οι εξαιρέσεις, οι ρυθμίσεις tailor made, οι «φωτογραφικές» διατάξεις. Οταν η νομιμότητα υπονομεύεται από το ίδιο το κράτος, η παρανομία αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή