Οι φόβοι για ντόμινο και η Μαύρη Θάλασσα

Οι φόβοι για ντόμινο και η Μαύρη Θάλασσα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαφαινόμενο σκηνικό έντασης στη Μαύρη Θάλασσα με αφορμή (και) την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ρωσικά μαχητικά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, προκαλεί δικαιολογημένα παγκόσμια ανησυχία. Γιατί μπορεί τα βλέμματα παγκοσμίως να βρίσκονται καρφωμένα στην Ανατολική Ουκρανία, λίγο παρακάτω όμως, μολυβένια σύννεφα συσσωρεύονται από τα Καρπάθια έως τον Καύκασο και από την Αζοφική στα στενά του Βοσπόρου.

Γεωπολιτικό διακύβευμα, τεράστιο μάλιστα, υπάρχει και στη Μαύρη Θάλασσα, συνδεδεμένο με την τύχη της Ουκρανίας και τις επιδιώξεις της Ρωσίας και της Τουρκίας. Εξ ου και ο ακήρυχτος πόλεμος, που μαίνεται στον αέρα και τα νερά της, επεισόδιο του οποίου ήταν και η κατάρριψη του αμερικανικού drone. Στη Μολδαβία η παρατεταμένη πολιτική ρευστότητα, την οποία η φιλοδυτική κυβέρνηση καταγγέλλει ως υποκινούμενη από τη Ρωσία, δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνης αποσταθεροποίησης.

Στα ανατολικά παράλια, στη Γεωργία, η πρωτεύουσα Τιφλίδα σπαράσσεται από διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, με αφορμή νομοσχέδιο πουτινικής εμπνεύσεως, με το οποίο θα θεωρούνται «πράκτορες» όσοι αναπτύσσουν σχετικά στενούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Δύση.

Και μολονότι η θεωρούμενη φιλορωσική κυβέρνηση έκανε πίσω, τα αντιρωσικά αισθήματα στον πληθυσμό, που έχουν τις ρίζες τους στις μετασοβιετικές πολεμικές συγκρούσεις και τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Γεωργίας, δεν φαίνεται να υποχωρούν.

Παρατεταμένη πολιτική κρίση ταλανίζει τη Βουλγαρία, όπου σε λίγες μέρες διεξάγονται για έκτη συνεχή φορά μέσα σε δύο χρόνια βουλευτικές εκλογές, με την κοινωνία να εμφανίζεται βαθιά διχασμένη σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς.

Πάνω από τον Εύξεινο Πόντο μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας επιδίδονται σε επικίνδυνες ακροβασίες, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού «ατυχήματος» –το οποίο μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις– και στα Στενά του Βοσπόρου η Τουρκία σφίγγει όλο και περισσότερο τον κλοιό για τη δυτική ναυσιπλοΐα, εξυπηρετώντας τα σχέδια του φίλου και συμμάχου της Πούτιν, αλλά και τα δικά της. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διαβλέπουν κίνδυνο απώθησης της δυτικής παρουσίας από τη Μαύρη Θάλασσα και σταδιακή μετατροπή της σε ελεγχόμενη από τη Ρωσία και την Τουρκία περίκλειστη λίμνη. Κάτι τέτοιο θα σημάνει χειραγώγηση και εν τέλει υποταγή των άλλων παράλιων χωρών στις επιδιώξεις της Μόσχας και της Αγκυρας, με έλεγχο των εμπορικών και ενεργειακών δρόμων (αγωγοί, Δούναβης, κ.λπ.), του θαλάσσιου εμπορίου και βεβαίως του πλούτου κάτω από τον βυθό της. Είναι, εξάλλου, ενδεικτικό των ανησυχιών της Δύσης το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ νόμος «για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», διά του οποίου η περιοχή αναγνωρίζεται ως «πεδίο ρωσικής επιθετικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή