Οι πρωταγωνιστές του καθήκοντος

Οι πρωταγωνιστές του καθήκοντος

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα το διαβάσατε φαντάζομαι. Δύο ταλαντούχοι Ελληνες μηχανικοί, ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης, δημιούργησαν το 2016 μια από τις πρώτες ελληνικές startups, την Augmenta, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη αυτοματισμών ακριβείας στην ελληνική γεωργία.

Πρόκειται για ένα σύστημα που εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνει με ένα «ηλεκτρονικό μάτι» τον αγρό και αποφασίζει επιτόπου σε ποια σημεία του χωραφιού πρέπει να ρίξει περισσότερο λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό (π.χ. ζιζανιοκτόνο) για να βοηθήσει την καλλιέργεια (ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και γενικά όλα τα δημητριακά). Η εφαρμογή έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, μειώνει τα κόστη του παραγωγού, ενώ προστατεύει και την υγεία του ίδιου και του καταναλωτή. Η επιτυχία της εφεύρεσής τους ήταν τόσο μεγάλη ώστε τώρα η CNH Industrial, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τρακτέρ σε όλο τον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 20 δισ. δολαρίων, αποφάσισε να αγοράσει την ιδέα έναντι 110 εκατ. δολαρίων και να την ενσωματώσει στα τρακτέρ της.

Ακόμη μία ελληνική startup κατάφερε να διακριθεί και κίνησε το ενδιαφέρον ενός ξένου κολοσσού που θέλησε να επενδύσει στην ελληνική πρωτοπορία. Πριν από την Augmenta ήταν το Taxibeat, η Viva Wallet και τόσες άλλες. Οι οποίες έχουν «σηκώσει» με τις ιδέες τους εκατομμύρια ευρώ από την αγορά και ήδη δραστηριοποιούνται διεθνώς με μεγάλη επιτυχία.

Αυτή είναι η μια Ελλάδα. Που όλοι θαυμάζουμε. Η Ελλάδα της σκληρής δουλειάς και της δημιουργικότητας, της στοχοπροσήλωσης για ένα νέο προϊόν που να αντέχει στον διεθνή ανταγωνισμό και να μπορεί να κατακτήσει ξένες αγορές. Που θυμίζει τον παραδοσιακό τύπο του Ελληνα μέσα στην Ιστορία. Ανοιχτό πνεύμα, ευέλικτος και προσαρμόσιμος στις αλλαγές, τολμηρός και εξωστρεφής, χωρίς να φοβάται τις αναποδιές, τον ανταγωνισμό και τις ήττες. Είναι η ελληνική ομογένεια που αιώνες τώρα, πριν ακόμη ιδρυθεί το ελληνικό κράτος, διαπρέπει στο εξωτερικό – μεγάλοι έμποροι, σπουδαίοι τεχνίτες και επαγγελματίες, ιδιοκτήτες επιτυχημένων οικογενειακών επιχειρήσεων, περιζήτητοι επιστήμονες, τολμηροί καπετάνιοι και εφοπλιστές.

Είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σκληρής εργασίας και της επιτυχίας. Που είναι ζωντανή και σήμερα. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των 500.000 Ελλήνων επιστημόνων που ξενιτεύθηκαν τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων για τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Στη μεγάλη πλειονότητά τους προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ξένων, αποδεικνύοντας το ταλέντο τους και την εργατικότητά τους.

Και βέβαια, κοντά σε αυτούς υπάρχει και η Ελλάδα που μπορεί να μη σπάει ρεκόρ, αλλά κερδίζει τα παράσημα του φιλότιμου, της επάρκειας, της αποτελεσματικότητας και της αξιοπρέπειας. Πάρα πολλοί και πολλές επαγγελματίες στις τέχνες, στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που εργάζονται με αίσθημα ευθύνης.

Λειτουργοί που πράττουν αθόρυβα το καθήκον τους, χάρη στους οποίους στηρίζεται η παροχή των δημοσίων αγαθών στα σχολεία και στα νοσοκομεία, αλλά επίσης και συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. Ανθρωποι που είναι οι «πρωταγωνιστές του καθήκοντος» στις δουλειές τους και στις οικογένειές τους. Δυστυχώς όμως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Της οπισθοδρόμησης και της μιζέριας. Του δημοσίου υπαλλήλου που θέλει να βολευτεί και να εισπράττει τον μισθό του με τη μίνιμουμ δυνατή προσπάθεια. Που σιχαίνεται τον ανταγωνισμό, φοβάται την αξιολόγηση, ποντάρει στο κομματικό «ρουσφέτι» και δεν βλέπει την ώρα που θα σχολάσει από την εργασία του χωρίς σκοτούρες και προβλήματα.

Αυτή η χαλαρότητα, η έλλειψη επαγγελματισμού αλλά και η κρατική αδιαφορία έφεραν το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει βυθίσει τη χώρα τρεις εβδομάδες τώρα στο πένθος. Ασφαλώς την ευθύνη για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη έχουν όλοι οι κατά καιρούς κυβερνώντες – με πρώτη και καλύτερη τη σημερινή κυβέρνηση, στη βάρδια της οποίας έσκασε η «βόμβα». Κανείς, όμως, απ’ όσους κυβέρνησαν δεν είχε την πολιτική βούληση να τα βάλει με τα «κακώς κείμενα» ενός διεφθαρμένου νεκροζώντανου δημόσιου οργανισμού που παραδοσιακά σίτιζε τους πελάτες ψηφοφόρους. Αυτή την παρακμιακή Ελλάδα πρέπει –πάση θυσία– να ξεριζώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε. Πιέζοντας όλοι μας, με κάθε τρόπο, τους εκάστοτε κυβερνώντες να τελειώσουν με το πελατειακό κράτος (και με τον σταυρό προτίμησης) και να αφοσιωθούν στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να φτάσει την Ευρώπη. Και γυρίζοντας όλοι μας την πλάτη στη ρητορική μίσους που εκτοξεύουν οι υμνητές των άκρων, αλλοπαρμένα κοινωνικά δίκτυα και κάποιοι τηλεμαϊντανοί της εύκολης τηλεθέασης. Που φανατίζουν τον κόσμο και προσπαθούν να τον στρέψουν κατά του μοναδικού υπέρτατου αγαθού – της κοινοβουλευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Οι νεκροί των Τεμπών ζητούν δικαίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή