90 χρόνια πριν στην «Κ»…19-3-1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…19-3-1933

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΦΙΜΩΘΗ: Αι αυθαιρεσίαι των χιτλερικών εναντίον παντός αντιφρονούντος, εις οιανδήποτε παράταξιν και αν ανήκει, συνεχίζονται. […] Ο οίκος Λήμπνεχτ, ο οποίος κατελήφθη από τας ομάδας εφόδου και μετετράπη εις αστυνομικόν κατάστημα, έγινεν οριστικώς ιδιοκτησία της πρωσσικής κυβερνήσεως. Αφ’ ετέρου το Συνέδριον του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το οποίον επρόκειτο να συνέλθη την 26ην Μαρτίου, ανεβλήθη επ’ αόριστον. Η «Βελτμπούνε» και η «Τάγκεμπουχ» εκλείσθησαν δι’ εξ μήνας. Αι δύο αυταί εβδομαδιαίαι εκδόσεις υπό τύπον φυλλαδίων είχον αποκτήσει φήμην διά την ανεξαρτησίαν των και την ποιότητα της ύλης των. […] Κατά τον «Λαϊκόν Παρατηρητήν» η «Μπερλίνερ Τάγκεμπλατ» κατόπιν της διημέρου παύσεώς της υπεσχέθη εν μεταβάλη πολιτικήν απολύσασα ένα των καλυτέρων συντακτών της, τον κ. Μπρετχόλτζ. Εις την Εσσην εκατοντάς εθνικοσοσιαλιστών εισέβαλεν εις τα γραφεία της καθολικής εφημερίδος της πόλεως και υπεχρέωσαν τον αρχισυντάκτην να δημοσιεύση εν εκτάσει τον τελευταίον λόγον του Γκαίριγκ. Εκ των ανωτέρω και εάν προσθέσωμεν την επί δεκαπενθήμερον παράτασιν του κλεισίματος των σοσιαλδημοκρατικών εφημερίδων, συνάγεται ότι ο γερμανικός Τύπος εφιμώθη τελείως.

ΕΝΕΡΓΟΤΑΤΑ: ∆ίκη των διαδηλωτών, οίτινες συνελήφθησαν εις την Προύσσαν διότι διεμαρτυρήθησαν διά την εισαγωγήν της Τουρκικής γλώσσης εις αντικατάστασιν της αρχαίας αραβικής του Κορανίου, εις τας ψαλμωδίας του «μουεζίνη». Δίκη των πεντήκοντα τριών οπαδών της θρησκευτικής αιρέσεως των «Μπεχάι», οι οποίοι συνελήφθησαν εις τα Αδανα, αναρίθμητοι άλλαι θρησκευτικαί δίκαι μικροτέρας σπουδαιότητος… Από όλας αυτάς τας δίκας θα ημπορούσεν ίσως να συμπεράνη κανείς ότι το Τουρκικόν Κράτος ασχολείται ενεργότατα με τας θρησκευτικάς πεποιθήσεις των πολιτών του.

META ΣΤΟΡΓΗΣ: Το οικονομικόν πρόγραμμα της Κυβερνήσεως στηρίζεται επί της εξής απλής βάσεως: Οτι πρέπει να εμπνευσθή εις τον Ελληνικόν λαόν η πεποίθησις ότι και η τελευταία δραχμή του θα προστατευθή μετά στοργής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή