Τηλε-εναλλακτικά γεγονότα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όρος «εναλλακτικά γεγονότα» φτιάχτηκε από την εκπρόσωπο Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει το ψέμα του προϊσταμένου της περί της «μεγαλύτερης συγκέντρωσης στην ιστορία των ΗΠΑ» (22.1.2017). Τι κι αν οι αεροφωτογραφίες έδειχναν ότι το πλήθος στην ορκωμοσία του Τραμπ ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο του 2009, όταν ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα; Η Kellyanne Conway επέμενε ότι είναι πολλοί οι τρόποι που μπορεί κάποιος να δει την πραγματικότητα.

Στην Ευρώπη ο όρος δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Εχουμε μακρά έκθεση στον μεταμοντερνισμό και στις «εναλλακτικές πραγματικότητές» του. Στην Ελλάδα πάλι δεν ασχοληθήκαμε καθόλου. Ξέραμε από πρώτο χέρι τα «εναλλακτικά γεγονότα» των προεκλογικών συγκεντρώσεων, όταν «βούλιαζε το Σύνταγμα και σειόταν η Ομόνοια». Ολες οι συγκεντρώσεις όλων των κομμάτων ήταν οι μεγαλύτερες από τις απαρχές του ελληνικού κράτους.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι εθιστήκαμε τόσο πολύ στα «εναλλακτικά γεγονότα» ώστε τίποτε δεν μας προκαλεί εντύπωση. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ανακάλυψη της τηλεδιοίκησης από τον υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη. Ετσι, εκεί που τσακωνόμασταν γιατί δεν έχουμε τηλεδιοίκηση και ποιος φταίει για τη σύμβαση 717, η συζήτηση μεταφέρθηκε σε εναλλακτικό επίπεδο. Εγινε κάτι σαν το διάσημο νοητικό πείραμα της Κβαντικής Φυσικής, το επονομαζόμενο «η Γάτα του Σρέντινγκερ» ή σαν το ανέκδοτο του Κνίτη με τον γάιδαρο: «Μπαμπά, πετάει ο γάιδαρος;»· «Οχι και μη λες ανοησίες»· «Μα το γράφει ο Ριζοσπάστης»· «Ε, εντάξει! Το πολύ πολύ να σηκώνεται δύο μέτρα…».

Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι ο κ. Γεραπετρίτης ανακάλυψε τηλεδιοίκηση εκεί που δεν υπήρχε. Είναι ότι ο πίνακας διαχείρισης της κίνησης στον σταθμό της Λάρισας γέννησε γατάκια του Σρέντινγκερ. Εκεί που κάποιοι έλεγαν ότι το σύστημα βλέπει τις γραμμές δύο συν δύο χιλιόμετρα εκατέρωθεν, ενώ άλλοι μιλούσαν για 5 χλμ., ξαφνικά ακούσαμε από υπουργικά χείλη για οκτώ χιλιόμετρα. Ούτε για την εμβέλεια αυτού του συστήματος μπορούμε να είμαστε σίγουροι, οπότε μια συμβιβαστική πρόταση θα είναι να το ρίξουμε στο φαινόμενο της διαστολής. Το καλοκαίρι που κάνει πολλή ζέστη στη Λάρισα το σύστημα βλέπει οκτώ χλμ. και τον χειμώνα μόνο τέσσερα.

Δεν θα ασχοληθούμε με τα «εναλλακτικά γεγονότα» που παράγει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με πιο πρόσφατο τους κλαυθμούς για «ιδιωτικοποίηση του νερού», παρ’ όλο που ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι «Πάροχοι υπηρεσιών ύδατος»: οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. Απλώς πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι παρακαταθήκες του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ταλαιπωρούν μόνο τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή