Oταν δεν παραδέχεσαι το τέλος

Oταν δεν παραδέχεσαι το τέλος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να παραδεχθεί ένα δημόσιο πρόσωπο –σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιείται– πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να αποσυρθεί, αυτή είναι μια οδυνηρή διαδικασία. Δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ίδια τη φύση του ανθρώπου πως η διαδρομή τερματίστηκε. Οι περισσότεροι αδυνατούν να κάνουν αυτό το βήμα. Οι λιγότεροι, συνήθως αυτοί που αισθάνονται μια πληρότητα για τα όσα έκαναν στον πρότερο βίο τους, αποσύρονται διακριτικά και ζουν με τις φιλίες τους και τις αναμνήσεις τους. Και το κυριότερο, έχουν διασώσει την αξιοπρέπειά τους και την υστεροφημία τους. Oταν, δε, αισθάνονται την ανάγκη να πουν κάτι, ο λόγος τους ακούγεται με σεβασμό.

Oσα δημόσια πρόσωπα αντιλήφθηκαν πως έφτασε η ώρα της αποστρατείας διασώζουν ό,τι κατέκτησαν με τους κόπους μιας ζωής, την αξιοπρέπειά τους και την υστεροφημία τους.

Oσοι επιμένουν –παρά τα μηνύματα που λαμβάνουν πως η εποχή που ζούμε τους έχει ξεπεράσει– μετέρχονται κάθε μέσο για να παραμείνουν στη δημοσιότητα. Και στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση γελοιοποιούνται. Γιατί άλλοι διασύρονται κιόλας. Ασχολούνται με ζητήματα που δεν γνωρίζουν και με ύφος αυθεντίας αποφαίνονται επί παντός επιστητού, ακόμη και για το φύλο των αγγέλων. Συνήθως οι απόψεις τους είναι εκκεντρικές και ο λόγος τους διακρίνεται για την υπερβολή. Σε ποιους απευθύνονται; Στο κοινό των εκπομπών που είναι προσκεκλημένοι, γιατί οι οικοδέσποινες είτε διαθέτουν μια μεγαθυμία «εις μνήμην» είτε γιατί προσδοκούν να κάνουν νούμερα τηλεθέασης αν ο καλεσμένος «ξεφύγει». Και στην εποχή του Διαδικτύου η υπερβολή και το κουτσομπολιό αναπαράγονται αστραπιαία από χιλιάδες χρήστες. Το τραγικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως ικανοποιούνται και με την αρνητική κριτική, γιατί κάποιοι ασχολούνται μαζί τους. Αυτό που τους σκοτώνει είναι η αδιαφορία του κοινού.

Βλέποντας την πτώση τους που συνοδεύεται και από την αυτογελοιοποίηση, από την άλλη μεριά αναγνωρίζεις το μεγαλείο όσων αντιλήφθηκαν πως έφτασε η ώρα της αποστρατείας. Διασώζουν ό,τι κατέκτησαν με τους κόπους μιας ζωής και έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν μακρόθεν τα τεκταινόμενα, καθώς και τα νέα πρόσωπα της επικαιρότητας. Γιατί πάντα εμφανίζονται φρέσκα πρόσωπα, με φρέσκες ιδέες. Αυτόν τον αέναο κύκλο όσοι επιχειρούν να τον ανατρέψουν, ηττώνται κατά κράτος σε όλα τα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή