Ασκήσεις «ψυχραιμίας»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εναντίον της Τουρκίας, καταγγέλλοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Εάν στόχος του κ. Μπάιντεν ήταν να επιφέρει πλήγμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δίδει μάχη προεκλογική σκληρή και αβέβαιης εκβάσεως, τότε μάλλον έσφαλε. Διότι επί του θέματος αυτού τόσο οι Κεμαλιστές όσο και οι Νεοοθωμανοί, ή όπως και εάν τους χαρακτηρίζει η Δύση, διατηρούν μέτωπο αρραγές. Ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίχως να αναφερθεί ονομαστικώς στον κ. Μπάιντεν, έσπευσε να χαρακτηρίσει «τσαρλατάνους» όσους επιχειρούν να αναθεωρήσουν την Ιστορία, όπως αυτή γίνεται, πάντως, αντιληπτή από την Αγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν, βέβαια, ήταν ο πρώτος ηγέτης της Τουρκίας που εξέφρασε ως πρωθυπουργός, το 2014, τα συλλυπητήριά του στους απογόνους των Αρμενίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν το 1915. Δεν έκρινε, ωστόσο, σκόπιμο να απαντήσει καν στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Είχε άλλα θέματα, πολύ πιο σοβαρά, να ασχοληθεί, κατά την άποψή του.

Σε μια μεγαλειώδη τελετή, την ημέρα εκείνη, το ελικοπτεροφόρο «Anadolu», που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Σαράι Μπουρνού, έπλεε εμπρός από τα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ και με 21 κανονιοβολισμούς απηύθυνε τιμητικό χαιρετισμό στο ζεύγος Ερντογάν, που πλαισιωνόταν από παιδιά των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ολα λαμπρά και αυτοκρατορικά, καθώς αρμόζει, άλλωστε, κατά την άποψη του κ. Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το «Anadolu» θα ελλιμενισθεί στη Σμύρνη. Οτι η Τουρκία θα κατασκευάσει νέο και μεγαλύτερο ελικοπτεροφόρο. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ήδη άρχισαν συνομιλίες συνεργασίας με Ισπανούς και Βρετανούς, τονίζοντας ότι έχει λάβει «απαντήσεις πολύ θετικές». Σχεδόν ταυτόχρονα σε τηλεοπτικό σποτ του κόμματος του κ. Ερντογάν, η Θράκη και νησιά του ανατολικού Αιγαίου εμφανίσθηκαν ως επικράτεια της Τουρκίας. Αυτά συμβαίνουν, εν ολίγοις, στην περιοχή μας, με τις δύο χώρες να διανύουν προεκλογική περίοδο.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με τη συνήθη «ψυχραιμία». Αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών εις την Τουρκία για να εξετάσει συνολικώς εκ νέου «τη δυναμική των σχέσεών της με την Αγκυρα», όπως δημοσίευσε χθες η «Κ». Ωσάν μια αλλαγή στην κορυφή της ηγεσίας στην Τουρκία να οδηγούσε σε κάποια αναθεώρηση της στάσεως της Αγκυρας έναντι της Ελλάδος. Θα περιμένουμε και εμείς, λοιπόν, να δούμε τι θα προκύψει. Εως τότε, «ψυχραιμία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή