Η στέψη του 21ου αιώνα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγαλοπρεπέστατη πομπή γεμάτη με συμβολισμούς και εμβλήματα αιώνων, που συνθέτουν την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για το αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου σε μυστηριακή ατμόσφαιρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή της στέψεως του βασιλέα Καρόλου Γ΄.

Παρέλκει, βέβαια, η επισήμανση πως μόνο στα νησιά αυτά μπορούσε να συμβεί το γεγονός αυτό που ίσως κάποιος θα έσπευδε να το χαρακτηρίσει εξωπραγματικό. Ιδιαίτερα σε μια εποχή –όπως η σημερινή– που κυριολεκτικώς κλονίζονται οι «σταθερές» της παγκοσμίου τάξεως πραγμάτων, δίχως να είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πού, επιτέλους, οδηγούμαστε.

Το επιχρυσωμένο στέμμα, λόγου χάρη, πάνω στην άμαξα που θα μεταφέρει το βασιλικό ζεύγος στο αββαείο είναι από ξύλο δρυός της ναυαρχίδας του λόρδου Νέλσονα, «HMS Victory», στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Μέσα στην άμαξα υπάρχει ένα κομμάτι από φόρεμα της θρυλικής Φλόρενς Ναϊτενγκέιλ, που περιέθαλπε στην Κωνσταντινούπολη τους τραυματίες του Κριμαϊκού Πολέμου στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η άμαξα με την οποία το ζεύγος θα επιστρέψει στα ανάκτορα από το αββαείο χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον βασιλέα Γεώργιο Γ΄ το 1762, όταν μετέβη για να παραστεί στην έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο φόρος που επέβαλε το Κοινοβούλιο στο τσάι που θα εισήγαν οι άποικοι της Αμερικής, στάθηκε η αιτία της Αμερικανικής Επαναστάσεως εναντίον της «τυραννίας» του Γεωργίου, ο οποίος όμως απλώς υπέγραψε την απόφαση του Κοινοβουλίου, δημοκρατικότερου πολιτικού θεσμού της εποχής εκείνης σε επίπεδο παγκόσμιο.

Αλλά οι συμβολισμοί δεν σταματούν εδώ. Στην πρώτη φάση της τελετής ο Κάρολος θα φέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, που κατασκευάσθηκε για τη στέψη του Καρόλου Β΄ της δυναστείας των Στιούαρτ. Στη συνέχεια, ο Κάρολος θα φέρει το αυτοκρατορικό στέμμα, που κατασκευάσθηκε το 1937 κατά το πρότυπο του στέμματος της Βικτωρίας. Και φυσικά θα έρθει η ύψιστη στιγμή του χρίσματος, που λαμβάνει ο βασιλιάς από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι.

Ολα αυτά, βεβαίως, δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές εξουσίες του Καρόλου Γ΄. Διότι ήδη από 1748 ο Γάλλος Μοντεσκιέ περιέγραφε τη Βρετανία ως χώρα «ρεπουμπλικανική μεταμφιεσμένη σε μοναρχία».

Και αυτό γιατί μετά την καρατόμηση του Καρόλου Α΄ το 1649, η εξουσία πέρασε στο Κοινοβούλιο. Ο μονάρχης ενσαρκώνει τη μεγαλοπρέπεια, κατοικεί σε αχανή ανάκτορα και ως φορέας του Στέμματος συνέχει σε μία ενότητα τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την εξουσία ασκεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός, ο οποίος κατοικεί σε ένα «ετοιμόρροπο και πρόχειρο, χτισμένο σπίτι κάποιου κερδοσκόπου εργολάβου» (του Τζορτζ Ντάουνινγκ), όπως έγραφε ο Τσώρτσιλ. Ο μόνος πρωθυπουργός που άσκησε τα καθήκοντά του από τα ανάκτορα της οικογένειάς του στο Χάτφιλντ ήταν ο λόρδος Σόλσμπερι.

Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής Γαλλίας κατοικεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τα 365 δωμάτια και ασκεί εξουσία μεγαλύτερη από εκείνη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορθώς, λοιπόν, Αγγλος ιστορικός είχε χαρακτηρίσει τη Γαλλία «ρεπουμπλικανική μοναρχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή