90 χρόνια πριν στην «Κ»…29 – 4 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…29 – 4 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΒΛΙΑ: Εις την Βρέμην ωργανώθη προ ημερών υπό των εθνικοσοσιαλιστών μία μεγάλη επίδειξις προωρισμένη να συμβολίση τον θρησκευτικόν χαρακτήρα του αγώνος των κατά του μπολσεβικισμού. Οπως άλλοτε ο Λούθηρος έκαιε τα χρυσόβουλα του Πάπα, έκαμαν και αυτοί αληθινόν ολοκαύτωμα με τα έργα του μαρξισμού. Το «Κεφάλαιον» του Μαρξ, το Κομμουνιστικόν Μανιφέστο του 1848, τα συγγράμματα του Λένιν, της Ρόζας Λούξεμπουργκ κ.ά., εκάησαν δημοσία εν μέσω μεγάλης συρροής κόσμου. Εις το Κίελον οι σπουδασταί απεκήρυξαν διά ψηφίσματος τα εγχειρίδια και τα επιστημονικά συγγράμματα αρκετών εκ των καθηγητών των, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως αριστερίζοντας ή ως Εβραίους, δηλούντες ότι δεν έχουν καμμίαν εμπιστοσύνην εις αυτούς. Εις το Μπρεσλάου μια ομάς φαιοχιτώνων, υπό την ηγεσίαν ενός φοιτητού της φιλολογίας, περιήλθε τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της πόλεως και προέβη εις την κατάσχεσιν αρκετών έργων της νεωτέρας φιλολογίας.

ΡΑΣΟ: Ο εισηγητής της καταργήσεως του ράσου ιεροδιάκονος θα δικασθή σήμερον ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου. Οσον και αν το ράσον δεν κάμνει τον καλόγηρον, η διατήρησις του ιερατικού σχήματος εν τη Ορθοδοξία αποτελεί όχι μόνον παράδοσιν, αλλά και φραγμόν διά τους κληρικούς, λίαν ωφέλιμον περισσότερον από κάθε άλλην εποχήν σήμερον εν τη κοινωνία.

ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ: Κατά τον πλουν προς τον Αγιον Δημήτριον ο Παπάζογλου συνομιλών εις τους ναύτας τούς εξομολογήθη ότι θα παρελάμβανον και θα μετέφερον εις Δωδεκάνησα «ένα βάρος εβδομήντα οκάδων» και ότι ο «καπετάν Γιακουμής» ο ιδιοκτήτης του πετρελαιοκινήτου συνεφώνησεν ως ναύλον εκατόν χιλιάδας δραχμών. «Τι είνε αυτό το βάρος; Μήπως κανένα λαθρεμπόριο ναρκωτικά και μπλέξουμε;». «Οχι, άνθρωπος», εδήλωσεν ο κυβερνήτης. «Μήπως κανένας ληστής;», ηρώτησε ο ναύτης, ο οποίος είχε τρομοκρατηθή διότι ήθελον να τον αναμίξουν εις μιαν ύποπτον υπόθεσιν. «Οχι, είνε ο Πλαστήρας», εδήλωσεν ο Παπάζογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή