Κάλλας και Ελλάδα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το δυνατό χειροκρότημα που δικαίως πρόσφεραν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην πολύ καλή παράσταση «Μήδεια» του Κερουμπίνι που ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, δεν μπορούσα να μην προσέξω τους πολλούς ξένους επισκέπτες της ΕΛΣ.

Υποθέτω πως όλοι αυτοί, όπως και όσοι επισκέπτονται αυτή την περίοδο την Ελλάδα, μάλλον γνωρίζουν ότι διανύουμε το έτος που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της. Οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνουν ο καθένας τις δικές του εκδηλώσεις, συναυλίες και παραστάσεις. Αν όμως κάποιος θέλει να αναζητήσει τα ίχνη της Κάλλας στην Ελλάδα, τι θα βρει;

Αν προσπαθήσει να δει το μέρος όπου έζησε κάποτε, γκουγκλάροντας θα πέσει πάνω στο κτίριο της Πατησίων 61, στο γνωστό τετραώροφο κτίριο Παπαλεονάρδου του 1925, όπου έμεινε για ένα διάστημα η Κάλλας με την αδελφή της και τη μητέρα της. Αν κατευθυνθεί εκεί θα δει ένα κτίριο σε εγκατάλειψη, στο οποίο προσφάτως έγινε απόπειρα διάρρηξης και για χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει την αποκατάστασή του για να στεγαστεί εκεί η Ακαδημία Μαρία Κάλλας για τη λυρική τέχνη και το έργο θα προχωρήσει με τους ρυθμούς των ελληνικών δημοσίων έργων. Δεν θα ήταν πιο λογικό το σπίτι της Κάλλας να ήταν ήδη έτοιμο;

Το ίδιο ισχύει και για το μουσείο που ετοιμάζεται και θα είναι αφιερωμένο στη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο. Το άνοιγμά του προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, με αντικείμενα που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και τη συλλογή του Δήμου Αθηναίων. Δεν θα ήταν πιο συνετό να είχε ήδη ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό και στους επισκέπτες της Αθήνας; Τη μορφή της Κάλλας ο επισκέπτης μπορεί να τη συναντήσει τουλάχιστον στον δημόσιο χώρο. Δύο αγάλματα, το ένα της Αφροδίτης Λίτη και το δεύτερο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη, στέκουν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στην πλατεία Μαδρίτης, όπισθεν του Χίλτον.

Στην περίπτωση της Κάλλας όλοι είμαστε περήφανοι και έχουμε να λέμε για την εθνική μας λυρική σταρ που συνέδεσε τη χώρα μας με την κλασική μουσική, αλλά το όνομά της το χαίρεται το πολύ καλό «Ολύμπια» αντί για το πραγματικό λυρικό σπίτι της.

Αν ήμασταν στο εξωτερικό θα τρώγαμε μέχρι και σοκολατάκια με τη μορφή της μεγάλης ντίβας. Εδώ ακόμη την αναζητούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή