Ο Ράμα, η Χειμάρρα και η μειονότητα

Ο Ράμα, η Χειμάρρα και η μειονότητα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή 14 Μαΐου στην Αλβανία διεξάγονται δημοτικές εκλογές. Με δεδομένη την πολυδιάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Εντι Ράμα παίζει χωρίς αντίπαλο. Το 2019 η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος της ελληνικής μειονότητας ΚΕΑΔ, απείχε από τις τότε δημοτικές, στο πλαίσιο της μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Ράμα, ο οποίος κέρδισε σχεδόν όλους τους δήμους.

Ολα δείχνουν ότι και τώρα, με διασπασμένη την αντιπολίτευση, οι Σοσιαλιστές θα ανανεώσουν την πολιτική κυριαρχία τους, μολονότι οι κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης και του ηγέτη της για διαφθορά ταξιδεύουν καιρό τώρα εκτός συνόρων. Ομως για τον διεθνή παράγοντα ο Ράμα, ελλείψει εναλλακτικής, παραμένει ο ακλόνητος συνομιλητής τους στην ανατολική ακτή της Αδριατικής, παρά το γεγονός ότι γέρνει όλο και πιο σφιχτά στην αγκαλιά του Ερντογάν. Αν οι εκλογές ανά την επικράτεια δεν εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω προδιαγεγραμμένου αποτελέσματος, για την επίσης διασπασμένη ελληνική μειονότητα η εκλογή στον δήμο Χειμάρρας θα έχει τον χαρακτήρα «μητέρας των μαχών».

Η Χειμάρρα μπορεί να μην είχε καταχωριστεί, για γεωπολιτικούς περισσότερο λόγους, στις μειονοτικές ζώνες, κρύβει όμως ισχυρούς συμβολισμούς και για τους μειονοτικούς και για τον αλβανικό εθνικισμό. Γι’ αυτό και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «κάλπη της». Υπήρξε ιστορικά προπύργιο του ελληνικού στοιχείου, η παρουσία του οποίου ωστόσο φθίνει διαρκώς λόγω της μετανάστευσης, την οποία, όπως υποστηρίζουν οι εναπομείναντες ομογενείς, επιτείνουν μεθοδεύσεις του βαθέος αλβανικού κράτους, όπως η υφαρπαγή γης για «τουριστικούς σκοπούς», με απώτερο στόχο τον αφελληνισμό των χωριών. Η οργανωμένη έκφραση της μειονότητας κατέρχεται σε συμμαχία με την ελεγχόμενη από τον Σαλί Μπερίσα πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, διεκδικώντας τον δήμο από τον υποστηριζόμενο από τον Ράμα, επίσης μειονοτικό, Γιώργο Γκόρο, που εκλέγεται δήμαρχος τρεις τετραετίες και τώρα διεκδικεί και τέταρτη θητεία. Ωστόσο, για πρώτη φορά η μειονοτική υποψηφιότητα στο πρόσωπο του στελέχους της Ομόνοιας Φρέντι Μπελέρη εμφανίζεται ισχυρή. Εχει όμως την «αχίλλειο πτέρνα» της, που είναι η μετανάστευση.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των δυνάμει ψηφοφόρων του ομογενούς υποψηφίου πιθανότατα δεν θα μπορέσει να προσέλθει στην κάλπη, γιατί δύσκολα θα ταξιδέψει από την Ελλάδα. Και αυτό ίσως αποδειχθεί ο μεγάλος αντίπαλος. Αντικατοπτρίζει, ωστόσο, τη σημερινή τραγική εικόνα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, με τα άδεια χωριά της. Και αυτό θα πρέπει, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, να αφυπνίσει την ηγεσία της, που καλείται να παραμερίσει προσωπικές ατζέντες για να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη της ομογένειας. Αλλά και την Αθήνα, που πρέπει να αντιληφθεί ότι διανύουμε μια περίοδο που στα Βαλκάνια όλοι φροντίζουν τις μειονότητές τους, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν ως διπλωματικά εργαλεία σε πιθανές μεταβολές ισορροπιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή