Ο δωδεκάλογος της PEGA

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιγράφω την καταληκτική παράγραφο του πορίσματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου: «Η κατασκοπεία για πολιτικούς λόγους δεν είναι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες spyware διευκολύνουν πολύ την παράνομη παρακολούθηση, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά εξασθενημένων διασφαλίσεων. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του spyware δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και δίνει άφθονο χώρο στη διαφθορά, ενώ αυτές οι ταραγμένες εποχές απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία».

Αντιγράφω και, μα την αλήθεια, ντρέπομαι. Ντρέπομαι, γιατί όσα καταγγέλλονται για το σύστημα παρακολουθήσεων που είχε εγκατασταθεί στο κέντρο της πολιτικής εξουσίας, δεν πλήττουν μόνο την κυβέρνηση και τη λατρεμένη εικόνα της, αλλά την ίδια τη χώρα. Στο εδώλιο είναι η Ελλάδα. Οχι η Ν.Δ. Η Ν.Δ. «δεν γνωρίζει, δεν απαντά». Θέλει «συγκρίσεις και όχι συγκρούσεις». Οταν όμως όλες οι πτέρυγες της Ευρωβουλής, πλην της δικής της, του ΕΛΚ, τη συγκρίνουν με την Ουγγαρία και την Πολωνία, ξεροβήχει.

Η μέθη της εξουσίας είναι πάντα βαριά. Βαρύτερο μεθύσι, όμως, προκαλεί η σιγουριά πως ό,τι κι αν πράξεις, δεν θα λογοδοτήσεις. Αν διαρρήξεις τις σχέσεις σου με την αιδώ, τα σπας και με την ευθύνη. Συλλαμβάνεσαι ψευδόμενος, μια, δυο, πέντε φορές, και «απαντάς» –μια, δυο, πέντε φορές– με λογοπαίγνια, που ηχούν σαν τεκμήρια ηθικής αναλγησίας και ακραίου πολιτικού κυνισμού: «Πείτε ό,τι θέλετε, κι εσείς εδώ οι δικαιωματιστές και οι υπερευαίσθητοι στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Δεκάρα δεν δίνουμε».

Το κατακεραυνωτικό πόρισμα της PEGA εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 30 ψήφοι υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές. Οι 12 συστάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση εγκρίθηκαν με 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές. Ιδού ορισμένες: Να αποκατασταθεί η πλήρης ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων. Να ανακληθούν όλες οι άδειες εξαγωγής Pretador. Να διασφαλιστεί η δυνατότητα των Ανεξάρτητων Αρχών να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. Να φύγει η ΕΥΠ από τον πρωθυπουργικό έλεγχο.

Και; Για άλλη μία εμμονή κατά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πρόκειται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή