90 χρόνια πριν στην «Κ»…14 – 5 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…14 – 5 – 1933

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Αγγέλλεται εκ Λίμας ότι ο εκεί πρεσβευτής της Βραζιλίας Ντε Σίλβα ανεκοίνωσεν ότι μεταξύ Παραγουάης και Βολιβίας, κατόπιν της κηρύξεως του πολέμου, η κυβέρνησίς του κρίνει ότι θα έπρεπε ν’ αποσυρθή εκ της Επιτροπής των Ουδετέρων. Κατόπιν της δηλώσεως ταύτης η Βραζιλία ευρίσκεται εις ην θέσιν και η Αργεντινή και η Χιλή, αίτινες δεν απήντησαν εις την διακοίνωσιν της εν λόγω επιτροπής περί ενάρξεως νέων διαπραγματεύσεων. Το Περού είναι ήδη η μόνη χώρα η συνορεύουσα με τους εμπολέμους ήτις συνεργάζεται με την Επιτροπήν. Ο πρεσβευτής του Περού εδήλωσεν ότι δεν έλαβεν εισέτι οδηγίας, αλλ’ ότι κατά πάσαν πιθανότητα θ’ ακολουθήση το παράδειγμα του συναδέλφου του πρεσβευτού της Βραζιλίας. Ηδη μετά το ναυάγιον των προσπαθειών της Επιτροπής, απομένει εις μόνην την ΚΤΕ η ευθύνη διά την αποκατάστασιν της ειρήνης.

ΔΑΝΤΣΙΓΚ: Αγγέλλεται εκ ∆άντσιγκ ότι σοβαρά κατάστασις εδημιουργήθη εκεί από της χθες. Ο νέος αρχηγός των εργατικών οργανώσεων εθνικοσοσιαλιστής Κέντζια απεπειράθη να καταλάβη τα γραφεία των σοσιαλιστικών οργανώσεων. Ούτος είχε λάβει σχετικήν άδειαν παρά του δικαστηρίου και συνωδεύετο υπό αστυνομικών.

ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ: Το σπανιώτερον γραμματόσημον του κόσμου είνε το γραμματόσημον της 1 πέννας, χρώματος κυανού, της νήσου Μωρίς – όπως γνωρίζουν οι μανιωδέστεροι εκ των γραμματοσυλλεκτών. Υπάρχουν πράγματι πέντε αντίτυπά του εις τον κόσμον. Προ αρκετών ετών, εις Ολλανδός γαιοκτήμων, ο κ. Η. Μάνους, είχεν αγοράσει εν εξ αυτών αντί 11.000 λιρών. Ηδη το επώλησεν εις εν είδος πλειστηριασμού, ο οποίος όμως, προφανώς συνεπεία της κρίσεως, δεν απέδωκεν ειμή 2.400 λίρας. Πιστεύεται ότι ο αγοραστής του κ. Τόμας Αλλεν ενήργει διά λογαριασμόν αυτού τούτου του βασιλέως της Αγγλίας, ο οποίος, ως γνωστόν, είνε μανιώδης συλλέκτης γραμματοσήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή