Ελάχιστη βάση ΣΥΡΙΖΑϊκής λογικής;

Ελάχιστη βάση ΣΥΡΙΖΑϊκής λογικής;

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας» που υπόσχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολιτική ταμπέλα που δείχνει την ισοπεδωτική φιλοσοφία που διαπνέει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως σοβαροί πανεπιστημιακοί – στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με ουκ ολίγες διατάξεις των «αντιεκπαιδευτικών» νόμων της Νίκης Κεραμέως.

Διατάξεις για παράδειγμα, για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ και η δυνατότητα για διπλά προγράμματα σπουδών αποτελούν κομβικά στοιχεία για την αλλαγή προσανατολισμού και φιλοσοφίας των ελληνικών ΑΕΙ. Και με αυτά συμφωνούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την πρόοδο του δημόσιου πανεπιστημίου και ο πολιτικός τους λόγος δεν είναι κατ’ ανάγκην υποταγμένος στην επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα το κόμμα να τους ανταμείψει με θέσεις εάν κερδίσει τις εκλογές.

Είναι προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύεται, επίσης, για αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την αξιολόγηση με βάση καθορισμένους δείκτες όπως καθιερώθηκε το 2020. Με δεδομένο ότι πριν από το 2020 η χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ –και κυρίως η έκτακτη– γινόταν με ασαφή κριτήρια, η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θέλει να έχει του χεριού του (μέσω του υπουργού Παιδείας) τους πρυτάνεις και τα ΑΕΙ. Τα πιο «πειθήνια» θα έχουν ευκολότερη και μεγαλύτερη ροή χρηματοδότησης όταν χρειαστούν;

Οι δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές έχει καταντήσει πια μία καραμέλα προς τέρψη των άσχετων, αφού όλοι οι πανεπιστημιακοί γνωρίζουν τη σημασία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα για τα οικονομικά των καθηγητών και των ΑΕΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά που έχουν κύρια πρόθεση να ενισχύσουν τα επαγγελματικά προσόντα και την εμπειρία των φοιτητών τους και τα οποία οργανώνονται σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες;

Ο λαϊκισμός και η πολωτική διάθεση με προφανή προεκλογική στόχευση, που είναι εμφανείς στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, αδικούν τις σοβαρές φωνές στο κόμμα. Και κυρίως εάν υλοποιηθούν, καθώς υπηρετούν ιδεοληψίες, θα συμβάλλουν στην οπισθοχώρηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία επί χρόνια παλεύει με την εσωστρέφεια, την ευνοιοκρατία και τις παθογένειες που βολεύουν τις συντεχνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή