Το όραμα των Δελφών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 28 Μαρτίου 1966, πριν από 57 χρόνια, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του Ευρωπαϊκού Κέντρου στους Δελφούς, σε έκταση που είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Ηταν μια εξέλιξη καθόλου ασύνδετη με όσα συνέβαιναν εκείνα τα προδικτατορικά χρόνια της αναγέννησης.

Πρόσφατα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το έργο του εκσυγχρονισμού και της ενεργειακής αναβάθμισης του Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 10.609.000 ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, ακόμη και σήμερα, που είναι σχετικά γερασμένο ως κτίριο και εγκαταστάσεις, φανερώνει το ελκυστικό πνεύμα που το γέννησε. Θεμελιώθηκε το 1966, αλλά η ιδέα της γένεσής του εκδηλώθηκε το 1957 από τον δραστήριο, παραγωγικό και επιδραστικό αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, ο οποίος είχε διεθνείς επαφές. Ηταν μια πρότασή του προς την Επιτροπή Μορφωτικών Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας διετέλεσε μέλος την περίοδο 1952-1962. Η πρόταση του Κιτσίκη έγινε αποδεκτή τόσο από ευρωπαϊκής όσο και από ελληνικής πλευράς. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Κώστας Κιτσίκης ήθελε να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, κάτι που τελικά δεν έγινε. Υπήρξε μεγάλη κίνηση γύρω από την ιδέα αυτή. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσαν εν τέλει το πράσινο φως στον Κιτσίκη να προχωρήσει με δικά του σχέδια. Η εκπόνηση της οριστικής μελέτης ανατέθηκε τότε από τον υφυπουργό Οικισμού και τον ΕΟΤ στον Κώστα Κιτσίκη, ο οποίος εν τέλει (το 1965) παρουσίασε σχέδια – σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Λαμπάκι– που επαινέθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σημαντική παράμετρος ήταν και η διασύνδεση με το τοπίο και το πνευματικό εκτόπισμα των Δελφών.

Ολα αυτά μαρτυρούσαν ένα όραμα για τη χώρα, που άλλαζε μέρα με τη μέρα. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο ώστε να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε τα άλματα της μεταπολεμικής εποχής, μια εποχή που είχε αντιφάσεις και επιτεύγματα. Τροφή για σκέψη, καθώς οι εκλογές ενισχύουν την ανασκό-πηση της πορείας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή