Το βαρύ φορτίο ενός θριάμβου

Το βαρύ φορτίο ενός θριάμβου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και τα μεγάλα ποσοστά, πάνω από εκείνα που είχε το 2019, της Ν.Δ. δημιουργούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, που σηματοδοτεί πως η Μεταπολίτευση, ως πολιτική περίοδος, με τα πολλά καλά αλλά και τα κακά της αποτελεί πλέον παρελθόν.

Σε ένα σύνθετο και αβέβαιο κόσμο, οι πολίτες ψήφισαν με όρους παρόντος και όχι παρελθόντος. Είπαν «άντε γεια» σε διλήμματα που ταίριαζαν σε άλλες εποχές και πάντως δεν έδιναν απάντηση στις αγωνίες και τις ανάγκες του σήμερα, ούτε πρόσφεραν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, που απαιτούν αλλαγές σε θεσμούς, στο κράτος, στη νοοτροπία, στην οικονομία…

Η κυβέρνηση της επόμενης μέρας αναλαμβάνει ένα βαρύ, βαρύτατο φορτίο. Οχι μόνον γιατί θα κληθεί, αυτό είναι αυτονόητο, να δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών αλλά γιατί οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Εκείνα, που για χρόνια αποτελούσαν ζητούμενο, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η προστασία του περιβάλλοντος, οι τομές στο πολιτικό σύστημα με την εμπέδωση της αξιοκρατίας σε όλους τους τομείς, η καλή νομοθέτηση, η λογοδοσία, ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου και τόσα άλλα, αποτελούν στο εξής άμεσες προτεραιότητες.

Η εντολή που δόθηκε από τους πολίτες αξιώνει αλλαγές και βήματα προόδου. Οπως φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα η κοινωνία είναι πιο μπροστά από το πολιτικό προσωπικό. Ο κόσμος κουράστηκε από τα λόγια τα κούφια τα μεγάλα. Κουράστηκε από διλήμματα που δεν τον αφορούν πραγματικά.

Η πλειοψηφία θέλει η χώρα μας να είναι Ευρώπη και όχι απλά να μετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι απαιτήσεις της, έτσι όπως προκύπτουν από το εκλογικό αποτέλεσμα που ξάφνιασε τους πάντες, αφορούν όχι μόνον την κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 25 Ιουνίου, αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Είναι ένα μήνυμα για όλα τα κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν τέτοιο, που δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνον με προσεγγίσεις του τύπου, τι δεν έκανε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριβή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί μόνο με τα λάθη, που πράγματι έγιναν.

Εκείνο που προκύπτει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνετρίβη, γιατί ήταν «αλλού». Σε άλλο μήκος κύματος από εκεί που ήταν η πλειοψηφία της κοινωνίας. Τα πολιτικά σύνδρομα του παρελθόντος, πάνω στα οποία πάτησε εν πολλοίς, έχουν σαρωθεί από τις απανωτές κρίσεις που βίωσαν σκληρά οι πολίτες τα τελευταία χρόνια. Δεν αφορούν τους πολλούς που θέλουν πρόοδο, ευκαιρίες, αξιοκρατία και σταθερότητα.

Γι’ αυτό το μήνυμα της κάλπης αφορά τους πάντες και είναι τόσο ηχηρό. Δεν μπορεί ο κόσμος να τρέχει με χίλια και πολιτικοί σχηματισμοί στον τόπο μας να πηγαίνουν με το κάρο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή