Εμφύλιος στην Αριστερά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλέξη Τσίπρα –προσωπικώς– στις εκλογές της περασμένης Κυριακής προκάλεσε κύματα ευφροσύνης στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και κυριότατα στους οπαδούς του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που ομολογουμένως εξασφάλισε νίκη περιφανή. Εκπληξη προκάλεσε ενδεχομένως ο ενθουσιασμός που συνεπήρε σύμπασα την Αριστερά, με εξαίρεση ασφαλώς τις εξωκοινοβουλευτικές μικρές ομάδες. Εχει όμως την εξήγησή του και αυτό το γεγονός.

Από τη στιγμή της «αερολιθικής» του εκτινάξεως στην ελληνική πολιτική το 2012, ο κ. Τσίπρας είχε αντιμετωπισθεί από τους αντιπάλους του ως «βδέλυγμα της ερημώσεως» κατά τη διατύπωση του προφήτη Δανιήλ, όταν περιέγραφε τη βεβήλωση του ναού του Σολομώντος από τον Αντίοχο τον Επιφανή.

Η συμπεριφορά του –ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως– στη Βουλή κρίθηκε μιασματική για τα ισχύοντα έως τότε εις τον «ναό της Δημοκρατίας». Και επιπλέον η πρωθυπουργία του ως διασύρουσα «την υπόληψη της χώρας». Το σύστημα της μεταπολιτεύσεως που απειλείτο με κατάρρευση από τη χρεοκοπία της Ελλάδος υπέστη σοβαροτάτη διατάραξη.

Τον κ. Τσίπρα «δάμασε» όχι η πολιτική τάξη της χώρας ή το σκιώδες, εάν όχι ανύπαρκτο, ελληνικό κατεστημένο, αλλά η τότε Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που τον εμύησε στα απόκρυφα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Προς δυσαρέσκεια και αμηχανία των δυνάμεων του «ευρωπαϊκού τόξου». Πίστεψε ο κ. Τσίπρας –νέος εις την πολιτική, που έχει πολλά να μάθει ακόμη– ότι ήταν δυνατόν να ηγεμονεύσει μιας νέας Αριστεράς στο πλαίσιο μιας ενωμένης ούτως ειπείν Ευρώπης. Εκεί ύψωσε το ανάστημά του το ΚΚΕ. Είχε υποκλέψει την ηγεσία της Αριστεράς ο Ανδρέας Παπανδρέου στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως. Δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψει την επανάληψη του φαινομένου για δεύτερη φορά.

Είναι βεβαίως και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης που προσβλέπει σε νεκρανάσταση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Συνέβη όντως και αυτό στο παρελθόν. Οταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατάφερε να επαναφέρει στην πρωθυπουργία τον ασθενούντα Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι η Ελλάς η χώρα των εμφυλιακών συγκρούσεων. Με τελευταία εκείνη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη διάρκεια της Μεταπολιτεύσεως, που ρήμαξε τη χώρα και τελικώς κατέληξε σε συμφιλίωση «διά την σωτηρίαν της πατρίδος». Η προεκλογική περίοδος που αρχίζει θα έχει και ως νέο χαρακτηριστικό έναν εμφύλιο στον χώρο της Αριστεράς. Καιρός να το δούμε και αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή