Υβρις προς τους πολίτες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κοινωνία, αν επαναληφθεί στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική… διαμορφώνονται συσχετισμοί που θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας για τη Δημοκρατία». Πρώτα πρώτα, δεν κατάλαβα γιατί το σοκ που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, το υπέστη και η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη γιατί αυτό θέλησε η πλειοψηφία των πολιτών, έπειτα από εκλογές των οποίων το κύρος ουδείς αμφισβήτησε. Είναι προσβλητικό για τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία να αμφισβητείται η ορθή κρίση των ψηφοφόρων. Μου θυμίζει το ντροπιαστικό σύνθημα που ακούστηκε μετά τις εκλογές του 1974, «λαέ, ντροπή σου για την εκλογή σου».

Είναι γνωστό πως για την Αριστερά το δημοκρατικό πολίτευμα, η φιλελεύθερη δημοκρατία, δεν κινείται στον αξιακό χώρο. Δεν αποτελεί απαράβατη αρχή, αλλά ένα πολιτικό μέσο για την αναρρίχησή της στην εξουσία. Στην ιδεολογία της Αριστεράς κυρίαρχο στοιχείο είναι η δράση της φωτισμένης πρωτοπορίας που καθοδηγεί τις ασύντακτες μάζες οι οποίες δεν γνωρίζουν τα συμφέροντά τους. Υπάρχει δηλαδή μια περιφρόνηση για την πολιτική συνείδηση του μέσου πολίτη, του απλού ανθρώπου. Δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στην κρίση του, γι’ αυτό και στις λαϊκές δημοκρατίες οι εκλογές ήταν μια παρωδία. Υπήρχε ένα σοβαρό ενδεχόμενο, αν ήταν γνήσιες, ο λαός να «έσφαλε».

Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, θα κατανοήσουμε τα όσα είπε προχθές ο Αλ. Τσίπρας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ταύτισε τα συμφέροντα και τις αγωνίες των πολιτών με τα συμφέροντα και τις αγωνίες του κόμματός του, μόλις δύο ημέρες μετά την πανηγυρική αποδοκιμασία του.

Επειδή ακριβώς έχει μια άλλη θεώρηση για το δημοκρατικό πολίτευμα, αδυνατεί να αντιληφθεί πως στις δημοκρατίες οι ίδιοι οι πολίτες, με την ψήφο τους, τιμωρούν τις κυβερνήσεις που αποδεικνύονται κατώτερες των προσδοκιών τους. Οπως ακριβώς συνέβη με τη δική του και όπως δεν συνέβη με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αντί να ρίχνει εμμέσως τις ευθύνες στους πολίτες για την πανωλεθρία του, ας εξετάσει τι δεν έκανε καλά ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Η αυτοκριτική που δεν έγινε το 2019, ας γίνει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή