Γκρίζες παρεμβάσεις πίσω από το «ροζ» της Ροδόπης

Γκρίζες παρεμβάσεις πίσω από το «ροζ» της Ροδόπης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το «ροζ της Ροδόπης», που εμφανίστηκε στον κατά τα άλλα γαλάζιο εκλογικό χάρτη της Επικράτειας το βράδυ της Κυριακής, το «γαλατικό χωριό» του ΣΥΡΙΖΑ που αντιστάθηκε, όπως «πολύ» χαριτωμένα επιχειρήθηκε να εμφανιστεί;

Οι εκλογές στη Ροδόπη έχουν πράγματι ενδιαφέρον, αλλά για το πώς το τουρκικό προξενείο, η διπλωματική αποστολή μιας ξένης χώρας δηλαδή, επιχείρησε να τις επηρεάσει.

Βεβαίως το προξενείο της Κομοτηνής παραδοσιακά επιδίδεται στη χειραγώγηση, στο όνομα της «μητέρας πατρίδας», πολιτικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ομως είναι η πρώτη φορά που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες περί ωμών παρεμβάσεών του στη διαδικασία και, κυρίως, στην εκλογή προσώπων.

Η μία αφορά την εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία τοπικά στελέχη του κόμματος εξεγέρθηκαν δημόσια καταγγέλλοντάς την ως «υποβοηθούμενη» από το «ερντογανικό κράτος» και υποστηρίζοντας πως αυτή δεν ήταν «ούτε αριστερή ούτε προοδευτική», αλλά αποτέλεσμα «παρέμβασης ωμής και αισχρής!» του προξενείου.

Η καταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι στους δύο μεγάλους δήμους (Ιασμος, Αρριανά), όπου κυριαρχεί συντριπτικά το μειονοτικό στοιχείο, ο φερόμενος ως εκλεκτός του προξενείου, ο οποίος δεν έχανε την ευκαιρία να εμφανίζεται και να φωτογραφίζεται στο πλευρό του προξένου και των παράνομων μουφτήδων, να μιλάει ανοιχτά για τουρκική μειονότητα κ.ά., σάρωσε, και ήταν αυτοί που χρωμάτισαν «ροζ» τη Ροδόπη.

Και αν αυτή η εκλογή εξελίσσεται σε ένα από τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και επομένως αφορά τον ίδιο, η επανεκλογή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ, κόντρα στον εναντίον του αδυσώπητο πόλεμο από το προξενείο και τους μηχανισμούς του, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί, πέρα από προσωπική νίκη του, και ως μια νίκη της μερίδας εκείνης της μουσουλμανικής μειονότητας που πασχίζει να απεμπλακεί από τα αόρατα δεσμά του τουρκικού προξενείου.

Κατά τη γνώμη του γράφοντος, η επανεκλογή του Ιλχάν Αχμέτ υπήρξε το σημαντικότερο γεγονός της ψηφοφορίας της Κυριακής στη Θράκη.

Τόλμησε να αμφισβητήσει ανοιχτά το δικαίωμα του εκάστοτε προξένου να αποφασίζει για την καθημερινότητα, σε όλα τα επίπεδα, της μειονότητας και πάλεψε απέναντι σε ένα πανίσχυρο «σύστημα» που επιχείρησε με όλα τα μέσα τη φίμωση και εντέλει την πολιτική εξόντωσή του, αλλά αναδείχθηκε νικητής στην κάλπη.

Πήρε μάλιστα και αρκετές «χριστιανικές» ψήφους, έχοντας ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του την περαιτέρω σύγκλιση χριστιανών και μουσουλμάνων. Αυτόν τον κόσμο της μουσουλμανικής κοινότητας, που πιστεύει στην αρμονική συμβίωση των δύο κοινωνιών σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, εκπροσώπησε στις εκλογές της Κυριακής ο Ιλχάν Αχμέτ, γι’ αυτό η επανεκλογή του ξεπερνάει τη σημασία της προσωπικής νίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή