Αθήνα 2015 και 2023

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πρέπει να εθελοτυφλεί κάποιος που περπατά στους δρόμους της Αθήνας για να μη βλέπει μια τεράστια αλλαγή. Πλήθη τουριστών, νέα καταλύματα, εστιατόρια, ανακαινίσεις και αποκαταστάσεις. Μαζί με τις διαχρονικές ελλείψεις, τις αντιφάσεις, την παρακμή του δημοσίου χώρου. Αλλά η Αθήνα, διαπιστωμένο και από αυτοψίες με επισκέπτες από άλλες χώρες, είναι μια πόλη που ξεχειλίζει ζωή. Δεν αναφέρομαι στην πλατεία Βάθης, π.χ., ούτε στην Αχαρνών. Αναφέρομαι στο επίσημο κέντρο στον άξονα της πλατείας Συντάγματος.

Πολλά θα είχε να πει κανείς για τα όσα έπρεπε να είχαν γίνει, για την εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών και πολλά ακόμη. Ολα αυτά ισχύουν. Αλλά η εικόνα στη Μητροπόλεως, στην Ερμού, στην Αγία Ειρήνη, στην Πανεπιστημίου, στην Πλάκα, παρά τα προβλήματα ρύπανσης και ηχορρύπανσης, ανομίας και φθοράς, είναι μια εικόνα που αντανακλά μια οικονομία και μια κοινωνία σε άνοδο. Περπατάς και νιώθεις ότι υπάρχει κάτι θετικό.

Υποχρεώθηκα να δω την Αθήνα αρκετές φορές δανειζόμενος το βλέμμα τρίτων που δεν έχουν εμπειρία ή μνήμες από την πόλη. Δεν θυμάμαι άλλοτε τόσες εργασίες εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα στην πόλη. Ολόκληρα κτίρια αδειάζουν για να υποδεχθούν νέες χρήσεις, είτε ως ξενοδοχεία είτε ως σύγχρονοι χώροι γραφείων ή ακόμη και κατοικίες. Ποτέ άλλοτε τόσα γηρασμένα κτίρια του ’60 δεν προκαλούσαν επενδύσεις.

Δεν είναι όλα ρόδινα. Αλλά θα πρέπει να είναι κανείς δογματικός και φανατισμένος για να μη δει την αλλαγή από την περασμένη δεκαετία. Αυτό έχει αντανάκλαση και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια πραγματικότητα που τη ζουν οι πολίτες. Και αυτή η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το 2012 και το 2015 η Αθήνα βυθιζόταν. Μια βόλτα στην Αθήνα προκαλούσε κατάθλιψη. Ηταν μια πόλη με τον δείκτη να δείχνει το έδαφος. Η αλλαγή είναι θεαματική. Η περίπτωση του Αττικόν μένει για να μας θυμίζει το ζοφερό, κοντινό, παρελθόν.

Η Αθήνα υποδέχεται πλέον χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός μόνο καλό κάνει στην πόλη και στην οικονομία. Με σωστή διαχείριση η πόλη μπορεί να προστατεύεται. Απέχουμε από έναν τουριστικό κορεσμό. Η πόλη επιθυμεί επενδύσεις, η πόλη πρέπει να εξάπτει την περιέργεια. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι χειρότεροι εχθροί των Ελλήνων είναι οι Ελληνες. Ακόμη και μια βόλτα στην Αθήνα μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή