Ο κόσμος χρειάζεται θετικό αφήγημα και προοπτική

Ο κόσμος χρειάζεται θετικό αφήγημα και προοπτική

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Γιατί τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη του αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα. Και αναγνώριζαν ως αλήθεια όσα απίθανα έγραφαν τα ποτισμένα από συνωμοσίες και λαϊκισμό κοινωνικά δίκτυα. Δημιούργησαν έτσι ένα αφήγημα μαύρο και άραχλο. Οτι η χώρα βυθίζεται στη φτώχεια και τη μιζέρια. Οτι οι πολίτες είναι σε απόγνωση και απελπισία. Οτι τη χώρα κυβερνάει η χειρότερη μεταπολεμική κυβέρνηση.

Μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα σωστό. Στόχος του ήταν οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας έμεινε και πάλι σταθερός στο δοκιμασμένο πρόγραμμα του 2014. «Μοιράζω λεφτά, χαρίζω δάνεια και σπίτια». Και «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης».

Ενδεικτικό της ιδεοληπτικής θολούρας της Κουμουνδούρου: Οταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφθασε να δώσει σε πολίτες και επιχειρήσεις πάνω από 50 δισ. ευρώ –λόγω των lockdowns και της ενεργειακής κρίσης–, ο κ. Τσίπρας αντί να επαινέσει την παρέμβαση επιχείρησε να απαξιώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια που δόθηκε μεταπολεμικά από κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, λέτε ότι πάει καλά η οικονομία. Ο κόσμος όμως ζει με… κουπόνια». Ελα, όμως, που αυτά τα χρήματα κατέληξαν στους Ελληνες πολίτες και τους στήριξαν τους μήνες της κρίσης!

Προφανώς δεν τα έκανε όλα σωστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η υπόθεση των υποκλοπών ήταν ένα μελανό σημείο της που έδειξε τη θεσμική ανεπάρκεια της χώρας και την αλαζονική συμπεριφορά της κεντρικής εξουσίας. Και η τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς έκανε φανερή την αδυναμία της κυβέρνησης να «σπάσει αυγά» και να συγκρουστεί με τις χρόνιες κακοδαιμονίες της δημόσιας διοίκησης.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο από σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Αλλά και από στιβαρή, στοιχειοθετημένη και δίκαιη αντιπολίτευση.

Αλλά ο κόσμος βλέπει το δάσος – όχι μόνο το δέντρο, όπως αποφάσισε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης, στα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε, οδήγησε με σύνεση και σοβαρότητα τη χώρα στη σταθερότητα και την κανονικότητα, ενώ ενίσχυσε το κύρος της διεθνώς. Στήριξε την κοινωνία στις μεγάλες κρίσης, ενίσχυσε τις Ενοπλες Δυνάμεις με αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, και έχτισε με συστηματικό τρόπο ένα θετικό αναπτυξιακό αφήγημα. Αυτή την επιστροφή στην κανονικότητα την ένιωσε ο κόσμος και την επιδοκίμασε με την ψήφο του. Και πέρασε ένα σαφές μήνυμα ότι έχει κουραστεί από τους «Πολακισμούς», τις ανέφικτες υποσχέσεις και τα πειράματα που οδηγούν σε περιπέτειες.

Το στοίχημα Μητσοτάκη είναι, τώρα, να αντισταθεί σε συμπεριφορές αλαζονείας και έπαρσης που γεννούν οι μεγάλες εκλογικές νίκες. Πρώτον, γιατί μόνο με σοβαρή προεκλογική δουλειά η Ν.Δ. θα καταφέρει να πιάσει ξανά ένα αυξημένο ποσοστό (38%+) αυτοδυναμίας στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής. Δεύτερον, διότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και δεν έγιναν την πρώτη τετραετία. Στην αναμόρφωση του κράτους, στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και της Παιδείας. Αλλά και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η Ελλάδα να αρχίσει να παράγει σε όλους τους κλάδους προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που να μπορούν να κερδίζουν επαξίως μια θέση στις ξένες αγορές.

Το ένα τέταρτο της ελληνικής κοινωνίας παραμένει –χρόνια τώρα– στο επίπεδο της φτώχειας και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα στοιχειώδη. Ενώ εκατομμύρια Ελληνες –ιδίως νέοι– αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν οικογένεια και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας σήμερα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χώρα είναι ότι η σοβαρή αντιπολίτευση –όπως έγινε από το ΠΑΣΟΚ στο μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας– επιδοκιμάζεται από τους πολίτες. Το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη απέφυγε τον λαϊκισμό και προέβαλε ένα επεξεργασμένο εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ασκησε κριτική στα λάθη και στις κυβερνητικές αστοχίες, στηρίζοντας όμως όλες τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ. (αμυντικές συμφωνίες, οικονομικά επιδόματα, φραγμό στις φιλοδοξίες Κασιδιάρη). Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του μια μοναδική ευκαιρία. Να εκμεταλλευθεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και να επαναπατρίσει ένα ποσοστό κεντροαριστερών ψηφοφόρων που θα το αναδείξουν σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο από σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Αλλά και από στιβαρή, στοιχειοθετημένη και δίκαιη αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή