Μια επανάσταση που δεν την κατάλαβε κανένας

Μια επανάσταση που δεν την κατάλαβε κανένας

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 Απριλίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Delphi Economic Forum VIII. Συμμετέχω ως ομιλητής από την πρώτη χρονιά που ο εμπνευστής του, Συμεών Τσομώκος, είχε τη φαεινή ιδέα να διοργανώσει ένα συνέδριο σε ένα πραγματικά μοναδικό μέρος: τους Δελφούς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο καλός φίλος Συμεών δημιούργησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο event, το οποίο έχει καθιερωθεί σαν ένα διεθνές γεγονός με περισσότερους από 990 ομιλητές από 71 χώρες και 2.700 συνέδρους.

Το Forum, πέρα από τη σημασία των εργασιών του, δίνει ζωή στην περιοχή των Δελφών και της Αράχοβας και κυριότερα δίνει την ευκαιρία στους ξένους να επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών και το μοναδικό Μουσείο του. Φέτος μάλιστα βοήθησε και ο εξαιρετικός καιρός που είχαμε και έτσι πολλοί σύνεδροι περπάτησαν στα δρομάκια των Δελφών, απολαμβάνοντας ένα πρώιμο καλοκαίρι.

Θα μπορούσα να γράφω για τις ομιλίες και τις συζητήσεις που έγιναν, αλλά θέλω να επικεντρωθώ σε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του Forum, που κατά τη γνώμη μου πέρασε απαρατήρητο. Φέτος, για πρώτη φορά δεν υπήρχε τυπωμένο το πρόγραμμα του Συνεδρίου, αλλά ούτε και το βιβλίο με τα βιογραφικά των ομιλητών. Ευτυχώς. Μια μικρή άσκηση φανερώνει το σκεπτικό των διοργανωτών. Αν κάθε βιογραφικό ομιλητή καταλαμβάνει μισή σελίδα, το βιβλίο με τα βιογραφικά θα είχε περίπου 500 σελίδες. Είναι φανερό ότι θα χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες για να μοιραστούν. Αντί λοιπόν για το εκτυπωμένο βιβλίο, τόσο το πρόγραμμα, τα βιογραφικά και όλες οι πληροφορίες βρίσκονταν σε ένα app το οποίο ο κάθε ένας μπορούσε να κατεβάσει σκανάροντας το QR Code που ήταν τυπωμένο στο καρτελάκι που είχαμε όλοι σαν ταυτότητα. Ιδού λοιπόν πώς η τεχνολογία βοήθησε ώστε να μην εκτυπωθούν εκατομμύρια σελίδες και να γλιτώσουν κάμποσα δέντρα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα δέντρα που γλίτωσαν. Τα βιβλία, αφού τυπωθούν πρέπει να μεταφερθούν και να διανεμηθούν προσθέτοντας άχρηστο μεταφορικό κόστος και χαμένες ανθρωποώρες. Μπράβο στους διοργανωτές και σε όσους βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτή η εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή.

Αυτά σαν ορεκτικό για να πάμε στο κυρίως πιάτο. Αναφέρομαι στα αεροπορικά εισιτήρια. Σήμερα, σχεδόν όλοι μας ταξιδεύουμε και έχουμε αποθηκευμένο το εισιτήριό μας και το δελτίο επιβιβάσεώς μας στο κινητό μας τηλέφωνο. Είμαι βέβαιος ότι οι νέοι δεν έζησαν την εποχή που για να ταξιδέψεις έπρεπε να έχεις μαζί σου ένα μικρό καρνέ με αρκετές σελίδες, όπου η κάθε σελίδα αφορούσε έναν προορισμό. Φανταστείτε πόσο χαρτί αλλά και πόσο μελάνι (κόκκινο) για τα αντίγραφα έχουμε γλιτώσει με την εφαρμογή της τεχνολογίας!

Ο αριθμός των επιβατών το 2021 ήταν περισσότερος από 2,2 δισεκατομμύρια. Το πλήθος αυτό είναι κατά 50% μικρότερο από το 2019, λόγω COVID. Δηλαδή μιλάμε για 4,4 δισεκατομμύρια βιβλιαράκια εισιτηρίων, που καταργήθηκαν λόγω της τεχνολογίας. Αλλά δεν είναι μόνο τα εισιτήρια που καταργήθηκαν. Στη διαδικασία του check-in ο υπάλληλος αφού έκοβε από το βιβλιαράκι το σχετικό εισιτήριο, το τοποθετούσε σε ένα ειδικό φακελάκι, το οποίο παραδίναμε στην επιβίβαση. Ετσι για κάθε εισιτήριο είχαμε και ένα φακελάκι, το χαρτί του οποίου ήταν βαρύτερο και ανθεκτικότερο από το εισιτήριο. Αλήθεια, πόσα δέντρα έχουμε γλιτώσει χάρη στην τεχνολογία;

Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα εισιτήρια που εκδίδονται είτε για θεάματα είτε για μετακινήσεις. Φυσικά οι αεροπορικές μετακινήσεις, λόγω ακριβώς της φύσης των, έχουν ολοκληρωτικά αυτοματοποιηθεί, ενώ στα υπόλοιπα βρισκόμαστε ακόμα σε μια υβριδική κατάσταση.

Είμαι βέβαιος ότι θα διερωτάσθε για το σημερινό κείμενο. Προσπάθησα με δύο παραδείγματα να αναδείξω τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της ζωής μας, αλλά και στη συνεισφορά της στην εξοικονόμηση περιττών διαδικασιών και σπατάλη πόρων. Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που σήμερα θεωρούν την τεχνολογία κατάρα της ανθρωπότητας και την ξορκίζουν. Καθημερινά αντιμετωπίζω ανθρώπους που είναι βέβαιοι ότι για όλα τα κακά του κόσμου φταίει η τεχνολογία.

Τύχη αγαθή, διανύω την ένατη δεκαετία της ζωής μου και έζησα από την αρχή την τεχνολογική επανάσταση της πληροφορικής. Και τότε ο μεγαλύτερος φόβος ήταν ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα υποκαταστήσουν τους ανθρώπους στις περισσότερες δραστηριότητές τους και έτσι θα έχουμε μεγάλη ανεργία. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Αντίθετα, με την τεχνολογία δημιουργήθηκαν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και ο άνθρωπος έγινε πιο δημιουργικός και πιο παραγωγικός. Τώρα βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή μιας νέας επανάστασης, η οποία δημιουργεί φόβους και ανασφάλεια. Μπήκαμε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και στους αντίστοιχους προβληματισμούς. Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη από τις εφαρμογές της ΤΝ θα είναι πολύ περισσότερα από τα προβλήματα που θα μας δημιουργήσει. Για παράδειγμα, στην Ιατρική θα δούμε ραγδαίες εξελίξεις. Ηδη, κανένας γιατρός, όσο έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να συναγωνιστεί έναν υπολογιστή στην έγκαιρη αναγνώριση πρώιμων ενδείξεων καρκίνου στις μαστογραφίες. Σκεφτείτε πόσες ζωές θα σωθούν!

Οπως πολύ εύστοχα το διατύπωσε στην καταπληκτική ομιλία του ο Barak Obama, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα (16 Νοεμβρίου 2016): «… αν κάποιος ήθελε να διαλέξει στα τυφλά μια εποχή για να γεννηθεί, θα διάλεγε τη σημερινή. Γιατί ο κόσμος δεν ήταν ποτέ, συλλογικά, πλουσιότερος, καλύτερα εκπαιδευμένος, υγιέστερος και με λιγότερη βία. Είναι δύσκολο να το φανταστούμε παρακολουθώντας αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις, αλλά είναι αλήθεια. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας οικονομίας». Η οποία φυσικά είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την τεχνολογία.

Με την οικονομία στο χαρτί ξεκίνησα και θέλω να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές που είχαμε στις 21.5 και τις επαναληπτικές στις 25.6. Με εξαίρεση την περίοδο 1989-1990 από τη μεταπολίτευση και μετά, είχαμε εκλογικούς νόμους που έδιναν σταθερές και μονοκομματικές κυβερνήσεις με τη σχετική πλειοψηφία. Την περίοδο 1989-1990 είχαμε την απλή αναλογική και χρειαστήκαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να αποκτήσουμε μια ασταθή κυβέρνηση. Ο Σύριζα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την ενισχυμένη αναλογική και κέρδισε δύο εκλογές (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015) μας φόρτωσε την περιττή απλή αναλογική, η οποία δεν απέδωσε απολύτως τίποτα.

Πέρα από τα άλλα σημαντικά έξοδα μιας εκλογικής αναμέτρησης, είδατε κανέναν οικολόγο να διαμαρτύρεται; Το χαρτί για τα ψηφοδέλτια των εκλογών υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε 17.000 δέντρα (Το ΒΗΜΑ 7.5.2023). Πού είναι οι Οικολόγοι του Σύριζα που ψήφισαν την απλή αναλογική ώστε να θυσιάσουμε άλλα 17.000 δέντρα για την επαναληπτική ψηφοφορία. Και αυτά είναι μόνο τα ψηφοδέλτια. Λογαριάστε τους διπλάσιους φακέλους και το υλικό των κομμάτων και υποψηφίων για να καταλάβετε τη σπατάλη που έγινε. Οπως έλεγε και ο μεγάλος τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος, «αν μπορείς να ανάψεις το τσιγάρο σου με ένα σπίρτο, αν χρησιμοποιήσεις δύο είναι σπατάλη». Οι οικολόγοι μας κόπτονται για μερικές αρρωστημένες μουριές στη Θεσσαλονίκη, αλλά αγνόησαν αυτή την περιττή σπατάλη.

Κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Στις 27 Νοεμβρίου 2022, στη στήλη αυτή έγραψα ένα κείμενο με τίτλο: «Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μας» και κατέληγα με την ακόλουθη παράγραφο:

[…] Θα κλείσω το σημερινό κείμενο με μια θλιβερή ιστορία. Στο φετινό, εξαιρετικά επιτυχημένο Delphi Economic Forum VII (6-9 Απριλίου), που είχε 750 σημαντικούς ομιλητές και 2.500 συμμετέχοντες, πληροφορήθηκα ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών διατήρησε το ωράριο του 8.00- 15.30 καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, προς μεγάλη απογοήτευση πολλών ξένων επισκεπτών, οι οποίοι στον περιορισμένο χρόνο που είχαν θέλησαν να θαυμάσουν τους θησαυρούς μας. Ελπίζω να έχω κάνει λάθος και κάποιος να με διαψεύσει. Αν όμως ισχύουν τα παραπάνω, είναι πραγματική ντροπή και φανερώνουν τη μονολιθικότητα του Δημοσίου και τη νοοτροπία των δημοσίων υπαλλήλων. Ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει.

Δεν γνωρίζω τι μεσολάβησε, αλλά φέτος μπήκα στη σελίδα του Μουσείου και με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός Χώρος είναι πλέον ανοιχτά στο κοινό από 8.00-20.00, όπως πρέπει!

O κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή