Επόμενος σταθμός, Κέντρο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει αποφασιστικά και συστηματικά από την επομένη των εκλογών του 2019 θα επιχειρηθεί να γίνει μέσα σε 30 ημέρες.

Αρκεί μια ματιά στα πρόσωπα της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθεί κανείς την απότομη στροφή του κόμματος προς το Κέντρο. Τα περισσότερα πρωτοκλασάτα ονόματα απουσιάζουν, τα ιστορικά στελέχη, επίσης· όλα τα πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012-15 τελούν από το Σάββατο σε ένα ιδιότυπο καθεστώς υψηλής εποπτείας από τον πρόεδρο και το Γραφείο Τύπου. Δεν θα μπορούν να εμφανιστούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς προηγούμενη άδεια από το κόμμα, με λίγα λόγια θα μπουν σε ένα παραπλήσιο καθεστώς Πολάκη, ο οποίος είχε λάβει συγχωροχάρτι από τον Αλέξη Τσίπρα, υπό την προϋπόθεση, υποθέτουμε, να περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες και, κυρίως, τις ψηφιακές εμφανίσεις του.

Αν δεν σας ακούγονται πολύ κεντρώα όλα αυτά, αναλογιστείτε τι διακυβεύεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι σαφής: ένας πιο ήπιος, πιο συγκροτημένος λόγος, από πρόσωπα λιγότερο φθαρμένα και λιγότερο ταυτισμένα με το πολυφωνικό αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων, να «ξεφοβίσει» το κεντρώο ακροατήριο που ψήφισε μαζικά Μητσοτάκη στις εκλογές του Μαΐου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πιστεύει ότι ένα μέρος της κατάρρευσης του κόμματος οφείλεται στην επικοινωνία: «Χάσαμε τόσο πολύ γιατί δεν ακούστηκαν οι θέσεις μας». Ομως η αλήθεια είναι ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν εξίσου καλά με τις θέσεις της κυβέρνησης. Μερικές, δε, υπερβολικά «καλά». Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής φρόντισε το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος να φτάσει μέχρι και στα προαύλια των λυκείων. Το ξεχειλωμένο (και υποτίθεται «απόλυτα κοστολογημένο») πρόγραμμα παροχών ήταν στα χείλη όλων των στελεχών του κόμματος με κάθε ευκαιρία.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέτυχε γιατί δεν επικοινωνήθηκε τόσο καλά το πρόγραμμά του. Απέτυχε γιατί το πρόγραμμά του μας θύμιζε ποιον ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσαμε το 2019. Απέτυχε γιατί ύστερα από τέσσερα χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση οι βασικές προτεραιότητές του για την εκπαίδευση εν έτει 2023 ήταν η κατάργηση της βάσης εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τώρα θέλει να μας πείσει ότι όλα αυτά μπορεί να μην αρκούν για να τον θέλουμε να μας κυβερνήσει, αλλά δεν είναι και τόσο άσχημα για να τον διατηρήσουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πολίτες θα απαντήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή