Iστορικό λάθος η απλή αναλογική

Iστορικό λάθος η απλή αναλογική

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκαν πως η απλή αναλογική ήταν ένα στρατηγικής σημασίας λάθος. Είναι μια σημαντική διαπίστωση, που αποκαθηλώνει ένα καταστατικό αίτημα της Αριστεράς. Η απλή αναλογική αποτελούσε μια από τις βασικές αρχές της επί έναν αιώνα, τη σημαία, που την κυμάτιζαν όλα τα ιστορικά στελέχη της σχεδόν από την ίδρυσή της. Υποστήριζαν πως καθρεφτίζει με απόλυτη πιστότητα τη λαϊκή βούληση, σε αντιδιαστολή με τα «καλπονοθευτικά» συστήματα των αστικών κομμάτων που την παραμόρφωναν γιατί αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, και η απλή αναλογική εξυπηρετούσε διπλά τα συμφέροντα της Αριστεράς. Πρώτον, διότι ευνοούσε τα μικρά κόμματα και δεύτερον, ο σχηματισμός κυβέρνησης απαιτούσε συνεργασίες, που καθιστούσαν τα κυβερνητικά σχήματα και αναποτελεσματικά και εύθραυστα. Και ως γνωστόν, ανέκαθεν, οι ομαλές πολιτικές εξελίξεις δεν ευνοούσαν την Αριστερά. Η κυρία Αχτσιόγλου, απλώς μας υπενθύμισε μια αντίληψη που κρατούσε περίπου έναν αιώνα. Δεν μας είπε κάτι καινούργιο.

Τώρα που η Αριστερά συνετρίβη στις εκλογές τα στελέχη της ανακάλυψαν πως μερίδιο ευθύνης στην ήττα έχει και η απλή αναλογική. Και τι έγιναν οι αρχές αυτής της παράταξης; Πώς ένα αίτημα εκατό χρόνων αίφνης το ρίχνουν στο πυρ το εξώτερον; Μα, πάντα η Αριστερά προσέγγιζε το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα χρησιμοθηρικά. Ουσιαστικά, δεν αποτελούσε ποτέ μέρος των αξιακών συντεταγμένων της. Στις λαϊκές δημοκρατίες απλώς είχε καταργήσει τις εκλογές. Αρα και το εκλογικό σύστημα ήταν μια αχρείαστη πολυτέλεια. Οπου δεν κυβερνούσε το είχε κάνει σημαία της. Και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πότε θυμήθηκε την απλή αναλογική; Οχι την εποχή της παντοδυναμίας του, το 2015, αλλά όταν ανέτειλε το άστρο του Μητσοτάκη και φαινόταν πως αυτός θα κέρδιζε τις εκλογές. Αν όντως η απλή αναλογική αποτελούσε μια καταστατική αρχή για τη ριζοσπαστική Αριστερά, η καθιέρωσή της θα έπρεπε να ήταν ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ομως, δεν ήταν.

Σήμερα τους φταίει η απλή αναλογική, απλώς γιατί ηττήθηκαν. Απλώς γιατί αποδείχθηκε αναποτελεσματική να εμποδίσει τον καλπασμό της Νέας Δημοκρατίας. Και μας οδηγεί σε δεύτερες, αχρείαστες, εκλογές που θα μας κοστίσουν περίπου, άμεσα, 100 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή