Εμπειρία και σταθερότητα στο υπουργείο Εξωτερικών

Εμπειρία και σταθερότητα στο υπουργείο Εξωτερικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υπηρεσιακή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια ευαίσθητη διεθνή συγκυρία, η οποία περιλαμβάνει ένα εύφλεκτο σκηνικό στα Βαλκάνια –ειδικότερα την έκρυθμη κατάσταση στο Κόσοβο, αλλά και την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις που έχει προκαλέσει η υπόθεση Μπελέρη–, το μόνιμα δύσκολο παζλ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως και την περιφερειακή αβεβαιότητα που προκαλούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο των Εξωτερικών, είναι πρόσωπο για το οποίο υπάρχει όχι μόνο πλήρης αποδοχή από όλο το πολιτικό φάσμα στο εσωτερικό, αλλά και αναγνώριση των ικανοτήτων και σεβασμός από τους αρμόδιους συνομιλητές στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες σημαντικών χωρών με επιρροή στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του τις τελευταίες δεκαετίες, εγκωμιάζουν τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητά του.

Εχει περάσει από τα πιο σοβαρά πόστα του εξωτερικού – έχει υπηρετήσει στον ΟΗΕ, ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον, και ολοκλήρωσε τη διπλωματική του καριέρα ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, για να ακολουθήσει η ένταξή του στην ηγεσία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εκρυθμο σκηνικό στα Βαλκάνια, προετοιμασία συνάντησης των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για μια πιθανή «νέα αρχή».

Τη στιγμή που κάποιοι εξέφραζαν ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων το διάστημα που η Ελλάδα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, και ταυτόχρονα πολλοί μιλούν για μια διαφαινόμενη προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης μετά και τις δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα, η παρουσία του κ. Κασκαρέλη ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τις επόμενες σχεδόν τέσσερις εβδομάδες καθίσταται εξαιρετικά χρήσιμη.

Γνωρίζει καλά τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τη στρατηγική της Αγκυρας, στην οποία έχει επίσης υπηρετήσει, ενώ χαίρει εκτιμήσεως στη γειτονική χώρα, όπου θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής. Ηδη, άλλωστε, υπήρξε ανταλλαγή μηνυμάτων, εν αναμονή και της ανακοίνωσης του νέου υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, είναι η ιδανική περίπτωση για να εργασθεί στο παρασκήνιο σχετικά με την προετοιμασία της πιθανής συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, η οποία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει την αφετηρία για μια «νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις.

Θα μπορούσε, δε, να υποστηριχθεί η ανάγκη αξιοποίησής του και πέραν της περιόδου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς σε πιθανές διαβουλεύσεις με ισχυρούς της διεθνούς κοινότητας και περιφερειακούς πρωταγωνιστές διαθέτει τις γνώσεις, την εμπειρία, τη νηφαλιότητα –κάτι που δεν ισχύει απαραιτήτως για όλα τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης– αλλά και τη δυνατότητα να αποφασίζει ή να συμβουλεύει χωρίς το βάρος κομματικών υπολογισμών και τον φόβο πολιτικού κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή