Ακης Σκέρτσος: Πασοκοκυνηγός

Ακης Σκέρτσος: Πασοκοκυνηγός

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους τρεις πρώτους στόχους που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη τετραετία ήταν και η μείωση των ανισοτήτων. Εκεί, είπε, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Ακης Σκέρτσος: Πασοκοκυνηγός-1Πώς μπορεί να μειώσει κανείς τις ανισότητες χωρίς να αυξήσει τη φορολογία στο συσσωρευμένο κεφάλαιο, αφαιρώντας αναλόγως βάρη από την εργασία;

Πώς σπας τη νομοτέλεια της ψαλίδας, όταν διατηρείς αφορολόγητη τη μεταβίβαση πλούτου από τους γονείς στα παιδιά; Πώς θα ανταγωνιστεί ισότιμα ο μισθωτός εκείνον που ξεκινά με μεγάλη περιουσία – και δη αφορολόγητη;

Η αλυσίδα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με το ερώτημα: Γιατί πρέπει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε μια περίοδο που καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων – και που ένα ακίνητο μπορεί να αποδίδει πολύ περισσότερα στον ιδιοκτήτη του απ’ ό,τι σε έναν μισθωτό η εργασία του;

Τα ερωτήματα αυτά μπορούν να συζητηθούν μόνο σε περίοδο μετεκλογικής νηφαλιότητας. Τώρα, κάθε συζήτηση για τους φόρους υπόκειται στο κλίμα κατρουγκαλοθηρίας που έχει επιβάλει η επικρατούσα πολιτική δύναμη. Κάθε δευτερόλεπτο τηλεοπτικού χρόνου μοιάζει με προεκλογική ενέδρα, στην οποία τα στελέχη κυρίως του ΠΑΣΟΚ υποβάλλονται σε προγραμματική εξονύχιση (σχεδόν κυριολεκτικά – σαν να τους βγάζουν τα νύχια). Χρονοπούλου, Δουδωνής, Παραστατίδης πιάστηκαν να επιχειρούν σοσιαλδημοκρατικό σεμινάριο σε πολιτικό ναρκοπέδιο.

Εκμαιεύοντας την γκάφα σε περιβάλλον φοροφοβίας.

Αξίζει κανείς να παρακολουθήσει αυτή την άγρα, στην οποία ο πασοκογενής Σκέρτσος έχει αναλάβει ρόλο πασοκοκυνηγού, όχι μόνο για την ουσία της, η οποία συσκοτίζεται από τα ντεσιμπέλ των προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Αξίζει επειδή δείχνει πού κατατείνει η κομματική αντιπαράθεση: Η Ν.Δ. στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ, γιατί έναντι του ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να «στεγανοποιήσει» το εκλογικό της ακροατήριο. Προς τα εκεί κινδυνεύει μάλλον να χάσει ψηφοφόρους, και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η αποδοκιμασία του οποίου λειτούργησε για την ίδια σαν μαγνήτης συσπείρωσης στην πρώτη κάλπη.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η μέθοδος της δαιμονοποίησης όντως αποδίδει, επειδή βασίζεται σε ένα προϋπάρχον υπόστρωμα φοροφοβίας. Ισχυρισμοί του τύπου ότι «ετοιμάζουν φορολαίλαπα που θα σκοτώσει την ανάπτυξη», φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση (ακόμη κι όταν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί είναι παραγωγικός ο αφορολόγητος κλήρος).

Το βίωμα της μνημονιακής υπερφορολόγησης εξηγεί το κοινωνικό κλίμα μαζικής αποστροφής προς κάθε νύξη για φόρους. Η εξήγηση, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την ηγεμονία του ενός κόμματος.

Δεν έχει τόσο σημασία τι πάνε να πουν τα κόμματα. Σημασία έχει πώς μπορεί να το μεταφράζει η Ν.Δ. στη γλώσσα που συγκινεί την πλειοψηφία. Την πλειοψηφία «της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή