Η εξημέρωση της «άγριας Ζωής»

Η εξημέρωση της «άγριας Ζωής»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από ντόμπερμαν έγινε κανισάκι του καναπέ για να ψαρέψει ψήφους». Η παρατήρηση ανήκει σε οδηγό ταξί όσο στη διάρκεια της διαδρομής ακούγαμε, μεταξύ άλλων, κάποιες δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σημασία δεν είχε το περιεχόμενο των δηλώσεων. Σημασία είχε το μειλίχιο ύφος. Καμία σχέση με τη Ζωή που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Αυτήν την αμείλικτη εισαγγελέα της δημοκρατικής καθαρότητας, που παρίστανε τον Ροβεσπιέρο μιας φαντασιακής επανάστασης το 2015. Τον Ροβεσπιέρο δεν τον αναφέρω τυχαία. Είναι η αγαπημένη ιστορική αναφορά του κ. Μελανσόν, με τον οποίον η κ. Κωνσταντοπούλου τον καιρό εκείνο διαδήλωνε α λα μπρατσέτα. Ηθελαν και οι δύο να καθαρίσουν την «κακή» δημοκρατία –το όραμα του κ. Μελανσόν– ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Εκείνος είπε ότι αυτή η δημοκρατία είναι «κακή»; Ή ότι η δημοκρατία είναι «κακή» επειδή είναι δημοκρατία; «Βους μέγας επί γλώσση βέβηκεν». Η μεταμόρφωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου από το 2015 στο 2023 είναι, από μιαν άποψη, ο δείκτης της μεταμόρφωσης του κοινωνικού αισθήματος. Δείκτης μιας πραγματικότητας. Δεν μπορώ να μη συγκρίνω την εξημέρωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την εμφάνιση άγριων ζώων στο αστικό τοπίο. Πεινούν ή έχασαν τον δρόμο τους; Είναι το ερώτημα που προκύπτει από τη μεταμόρφωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Πεινάει για ψήφους ή μήπως έχασε τον δρόμο της φυσικής της ζωής, που η ίδια είχε χαράξει για τον εαυτό της; Τον δρόμο μιας Αριστεράς που στόχευε να εκδικηθεί μια δημοκρατία η οποία τη γέννησε και της έδωσε την εξουσία.

Η κ. Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της εξακολουθούν να διεκδικούν την ψήφο της «αντισυστημικής ψήφου» στην Αριστερά. Είναι ο αντίπους του κόμματος Νίκη και το υποκατάστατο του Βαρουφάκη, ο οποίος δείχνει να έχει θυσιάσει την πολιτική του υπόσταση προς χάριν του αχαλίνωτου ναρκισσισμού του. Δεν μπορώ να μη σημειώσω τη μεταμόρφωση του αισθήματος της ελληνικής κοινωνίας. Η «αντισυστημική ψήφος» δεν σημαίνει απόρριψη της δημοκρατίας. Σημαίνει συνδιαλλαγή και διάλογο μαζί της. Η «άγρια Ζωή» το εντόπισε και προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Θα τα καταφέρει; Η κάλπη θα μας δείξει.

Η εξημέρωση της «άγριας Ζωής» δίνει το στίγμα του κοινωνικού αισθήματος. Οσοι δεν το έχουν αντιληφθεί είναι καταδικασμένοι να οχυρωθούν στον αναχρονισμό τους. Μπορεί η ελληνική κοινωνία να μην έκανε άλματα, όμως κατάφερε να ξεπεράσει τις συγκρούσεις που την έφεραν ώς εδώ. Αν μη τι άλλο, τα διλήμματα και οι συγκρούσεις του 2023 δεν έχουν σχέση με αυτά του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή