90 χρόνια πριν στην «Κ»: 3 – 6 – 1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»: 3 – 6 – 1933

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΛΩΤΗ ΝΗΣΙΔΑ: Επερατώθη η κατασκευή της πρώτης πλωτής νησίδος η οποία θα χρησιμεύση ως ενδιάμεσος σταθμός εις τα εκτελούντα υπερωκεανείας πτήσεις αεροπλάνα και η οποία θα αγκυροβολήση κατά το 1934 μεταξύ της αμερικανικής ακτής και της ευρωπαϊκής τοιαύτης, εις απόστασιν 500 περίπου μιλίων από της Νέας Υόρκης. Η νησίς αύτη θα δύναται να δεχθή 300 ταξιδιώτας, θα απαιτήση δε προσωπικόν 125 ανδρών. Τρεις παρόμοιαι νησίδες θα είνε ηγκυροβολημέναι δυτικώς των Αζορών νήσων. Και μια πέμπτη τοιαύτη θα ευρίσκεται μεταξύ των Αζορών και του Βίγκο ή της Λισσαβώνος. Με τον τρόπον αυτόν θα γίνη δυνατή η τακτική αεροπορική συγκοινωνία των δύο ηπείρων, καθ’ όλην σχεδόν την διάρκειαν του έτους.

ΕΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: «Επί είκοσιν έτη και επέκεινα ο Ελληνικός λαός υπέστη θυσίας και ταλαιπωρίας ασυλλήπτους διά την διάνοιαν των προνομιούχων λαών της Αγγλίας και της Αμερικής. Εφθάσαμεν ως χώρα εις το έσχατον σημείον. Η ανεργία αυξάνει ταχέως. Το επίπεδον του βίου του λαού, πάντοτε κατώτερον εν συγκρίσει προς το των χωρών της ∆ύσεως, κατήλθεν ακόμη περισσότερον εσχάτως. Η δυναμικότης του εις αντίστασιν και καρτερίαν έφθασεν εις το τέρμα της. Η υπομονή του εξηντλήθη σχεδόν. Θα δώσωμεν ό,τι ημπορούμεν. Επιθυμούμεν όπως οι πιστωταί μας παραστούν μάρτυρες των προσπαθειών αυτών, των ταλαιπωριών και των δυσχερειών, και όπως αντιληφθούν αυτάς» [υπ. Εξωτερικών, ∆. Μάξιμος].

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Εις την Βουλήν των Κοινοτήτων διεξήχθη μακρά συζήτησις επί του σοβαρού ανταγωνισμού τον οποίον υφίσταται το αγγλικόν εμπόριον εκ μέρους του ιαπωνικού τοιούτου. Πολλοί βουλευταί προσεκόμισαν διάφορα στοιχεία εξ ων προκύπτει ότι η ιαπωνική βιομηχανία πωλεί εις αφαντάστως εξευτελιστικάς τιμάς τα προϊόντα της. Εις δεκατρείς χώρας της Αγγλικής Αυτοκρατορίας το ιαπωνικόν εμπόριον εκτοπίζει το αγγλικόν τοιούτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή