Το παραβάν της Ροδόπης και η κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Το παραβάν της Ροδόπης και η κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτι το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή κατευθύνει μειονοτικές ψήφους στη Θράκη, πριμοδοτώντας υπογείως υποψηφίους, πιστούς στις επιταγές του, το γνωρίζουν και οι «πέτρες».

Γινόταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και θα εξακολουθήσει να γίνεται. Κάτω από το ραντάρ της δημόσιας προεκλογικής δράσης, όμως, γιατί ανοιχτά θα θεωρείτο παρέμβαση ξένης χώρας (Τουρκίας) στα εσωτερικά μιας άλλης (Ελλάδας).

Τις μεθόδους χειραγώγησης της μειονότητας, όπως και το δικαίωμα του τότε προξένου να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της, είχε αμφισβητήσει ανοιχτά πολύ πριν από τις εκλογές ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ.

Τότε, πλην του ΠΑΣΟΚ, που έφερε μεν το θέμα στη Βουλή αλλά κάπου εκεί έπαψε και αυτό να φωνάζει, κάνοντας προφανώς τους δικούς του εκλογικούς υπολογισμούς για τη Θράκη, τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκαν μια λέξη να αρθρώσουν για ένα ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Η περίπτωση, τώρα, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ, δεν θα είχε βγει καν από τα όρια της Ροδόπης, εάν δεν είχαν φροντίσει να την αναδείξουν στελέχη του κόμματός του.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, λοιπόν, που πυροβόλησε τα πόδια του κι ας μην ψάχνει «ΚΥΠατζήδες», «φασίστες» και άλλα του είδους, που τάχα τον διαβάλλουν. Η Νέα Δημοκρατία, πάλι, ίσως νομίζει ότι βρήκε ευκαιρία να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας την (ανεπίτρεπτη) εικόνα περίπου του κόμματος που παίρνει γραμμή από την Αγκυρα. Βεβαίως προεκλογική περίοδος είναι, τα χτυπήματα (και) κάτω από τη μέση δεν θα λείψουν. Η Θράκη όμως θέλει προσοχή. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της πόλωσης. Ηδη το «σύστημα» επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα και να προκαλέσει συσπείρωση γύρω του, μεταδίδοντας στους μειονοτικούς ότι δεν είναι το προξενείο που δέχεται «επίθεση», αλλά η ίδια η ταυτότητά τους και τα συμφέροντά τους.

Οι τόνοι πρέπει να πέσουν στο συγκεκριμένο θέμα και ας ανέβουν στο επίπεδο της αντιπαράθεσης επί των πραγματικών προβλημάτων της μειονότητας, της περιοχής γενικότερα. Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, εξάλλου, δεν θα κριθεί από το εάν θα γίνει μπλε ή θα παραμείνει ροζ η Ροδόπη, όπου όλα δείχνουν πως και τα τρία κόμματα θα βγάλουν και πάλι από έναν βουλευτή. Η Ν.Δ. κινδυνεύει να βάλει αυτογκόλ. Να πέσει, δηλαδή, στην παγίδα της εμπλοκής της στην εσωτερική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ήταν καλύτερα για την ίδια να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της – αν θέλει, όπως λέει, να ξανακάνει γαλάζια τη Ροδόπη. Ισως να δώσει επ’ αυτού στίγμα η σημερινή περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη, προσώπου με κύρος και διεισδυτικότητα στη μουσουλμανική κοινωνία στα Πομακοχώρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή