Οι κραυγές για τη Θράκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα, που είμαστε περήφανοι για τους Ρωμιούς της Πόλης και για τους Ελληνες της Χειμάρρας, ακούμε περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και φρίττουμε. Τόσο που διάφοροι πολιτικοί –συνήθως από τα δεξιά– δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα για τη χώρα. Ετσι διαβάζουμε ότι «στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας μπήκε ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου αποκάλεσε “τουρκική” τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Στα χαρτιά –και συγκεκριμένα στη Συνθήκη της Λωζάννης, τη μόνη που μετράει για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων– υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα, ακόμη κι αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «το 1978 στο Μοντρέ συνομιλούσε με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ για “τουρκική μειονότητα” στην Ελλάδα». Ο καθηγητής κ. Γιώργος Μαυρογορδάτος, από τον οποίο αντιγράψαμε τα παραπάνω, αναρωτιέται: «Επαψε άραγε να υπάρχει ή μήπως έπαψε να είναι τουρκική;» («Καθημερινή» 18.9.2022). Υπάρχουν κι άλλα: «Το 1954 (…) δόθηκε διαταγή από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο να γίνεται στο εξής, σε κάθε περίπτωση, επίσημη χρήση των όρων “Τούρκος” και “Τουρκικός” αντί των όρων “Μουσουλμάνος” και “Μουσουλμανικός”. Ακολούθησε η υποχρεωτική μετονομασία κάθε “Μουσουλμανικού” σχολείου και οργανισμού (…), με άμεση αντικατάσταση ή διόρθωση όλων των επιγραφών και πινακίδων».

Βεβαίως, ο γνώστης της ελληνικής ιστορίας κ. Μαυρογορδάτος ξέρει ότι έχουμε ένα «υπαρκτό πρόβλημα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και επικίνδυνο. Αληθινή ωρολογιακή βόμβα, κληρονομιά του 1922-23 και της επιλογής που έγινε τότε να υπάρξουν εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών». Αλλά αυτός δεν βάζει το κεφάλι του στην άμμο, όπως πολιτευτές, διεθνολόγοι κι άλλοι φλύαροι του πολιτικού μας καφενέ.

Το πρόβλημα με τον κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ δεν είναι τόσο αυτά που είπε, αλλά το γεγονός ότι εκλέχθηκε. Τούτο σημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία έκανε άθλια δουλειά εκεί πάνω. Μόλις το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατήργησε το ιδιότυπο απαρτχάιντ που είχαμε με στρατιωτικά φυλάκια για να ελέγχουν τις ειδικές άδειες πρόσβασης στα χωριά. Μόλις το 1995 ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τις πόρτες των ΑΕΙ για τα παιδιά από τη Δυτική Θράκη, θεσπίζοντας θετικές διακρίσεις στις εισαγωγικές, για να μη σπουδάζουν στην Τουρκία.

Απομένει πολλή δουλειά για να πάψει η μειονότητα της Θράκης να αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» (Μαυρογορδάτος). Ομως αυτή η προσπάθεια υπονομεύεται από τις κραυγές και τις υστερίες για μια χούφτα ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή