Κι άλλο mea culpa. Ελεος!

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε πως η απλή αναλογική αποδείχθηκε ένα στρατηγικό λάθος και ανέλαβε την ευθύνη δηλώνοντας, ως ένας άλλος Ανδρέας Παπανδρέου, «mea culpa».

H πονηρία της χρήσης της λατινικής γλώσσας στην προκειμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι λίγοι καταλαβαίνουν τι θέλει να πει… ο ποιητής. Ο,τι έκανε ο Ανδρέας ήταν σοφά μελετημένο. Τώρα το επανέλαβε ο μαθητής του. Θα μπορούσα να πω ο μίμος του, αλλά θα θύμωναν οι συριζαίοι.

Αν όμως εξετάσουμε πώς αιτιολογεί ο Αλ. Τσίπρας αυτό το mea culpa θα διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά ρίχνει το βάρος της ευθύνης στα άλλα κόμματα της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης διότι απέρριψαν τη στρατηγική του για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Μια εύλογη απορία: αφού οι άλλοι ευθύνονται για την αποτυχία της δικής του επιλογής, τι νόημα έχει το mea culpa;

Αυτό που δεν τολμά να παραδεχθεί ο Αλ. Τσίπρας, αλλά το ψελλίζουν δειλά δειλά κάποια στελέχη του κόμματός του, είναι πως η πολιτική του απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα του «προοδευτικού τόξου» ήταν επιθετική, ηγεμονική, αλαζονική. Ως το μεγαλύτερο κόμμα, δεν επιδίωξε ποτέ να δημιουργήσει ένα συνεργατικό κλίμα που θα κατέτεινε στη σύνταξη ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος. Απεναντίας, επιχείρησε να εξοντώσει πολιτικά και ηθικά το ΚΙΝΑΛ με την υπόθεση Νovartis. Ποιο θύμα θα συνέπραττε με τον θύτη για να τον βοηθήσει στους σχεδιασμούς του; Πολύ απλά, όταν επιλέγεις τη στρατηγική των κυβερνήσεων συνεργασίας, δημιουργείς και το κλίμα και τις προϋποθέσεις για αυτή τη συνεργασία.

Νομίζω ότι ο Αλ. Τσίπρας, κατά βάθος, για άλλο λόγο μίλησε για mea culpa. Διότι με την απλή αναλογική δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία, καθώς αυτός ήταν ο στρατηγικός στόχος του. Να μη λησμονούμε πως, ενώ κυβερνούσε, ζήτησε το 2016 από το ΚΙΝΑΛ να συμπράξει στη Βουλή ώστε η απλή αναλογική, με 200 ψήφους, να ισχύσει άμεσα, από τις εκλογές του 2019. Και μια επισήμανση: Ο Αλ. Τσίπρας, προχθές, απλώς παραδέχθηκε το λάθος του. Συγγνώμη από τους πολίτες δεν ζήτησε γιατί αυτό το λάθος του και τους κοστίζει και τους ταλαιπωρεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή